АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ОТКРИВАТ НОВОТО АМЕРИКАНСКО ПОСОЛСТВО В ЕРУСАЛИМ

Америка
14.05.2018 / 08:06

В Ерусалим се открива новото американско посолство в Израел. Това става шест месеца след като президентът Доналд Тръмп призна градa за столица на израелската държава. Очаква се на откриването да присъстват около 800 гости.

Израелското правителство посрещна решението с категорично одобрение, а палестинците, които искат източната част на Ерусалим за столица на бъдещата си държава, реагираха гневно и с протести.

Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство резолюция, критикуваща американския ход.

Доналд Тръмп, който бе заявил по-рано, че би искал да присъства на откриването, ще направи изявление по видеоконферентна връзка. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова останалите страни да последват примера на САЩ и да преместят своите посолства.

По случай днешното откриване на американската дипломатическа мисия, улиците на Ерусалим са украсени с цветни лехи с дизайна на американското знаме и плакати с текст: "Тръмп направи Израел отново велик".

На снощния прием имаше пратеници от Гватемала и Парагвай, които ще открият свои посолства в Ерусалим по-късно този месец. Присъстваха също така представители от Унгария, Румъния и Чехия, но нито един от западните страни от ЕС, което говори за разрив в блока относно хода на Тръмп за Ерусалим, отбелязва Асошиейтед прес.

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев