АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪВ ВСЯКА ОБЛАСТ – КРИЗИСЕН ЦЕНТЪР ЗА ЖЕРТВИ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ

Домашно насилие
09.05.2018 / 20:45

Парламентът прие на първо четене законопроекта на БСП за допълнение на Закона за защита от домашното насилие със 117 гласа "за" и двама въздържали се.

Предвижда се на територията на всяка област да бъде открит най-малко един кризисен център за пострадали от домашно насилие, като изграждането, поддържането и управлението му да се осъществява по реда на Закона за социалното подпомагане. От ГЕРБ подкрепиха законопроекта, но поискаха срокът за предложения между първо и второ четене да бъде максималният от 28 дни.

Виолета Желева от левицата посочи, че със законопроекта се цели по-високо ниво на закрила на лица, пострадали от домашно насилие. Предлагаме да се установи минимален брой кризисни центрове в страната, отбеляза тя.

Данаил Кирилов от ГЕРБ каза, че тази мярка се прилага и по настоящем в областните центрове, където има такава възможност. Ще подкрепим този законопроект, с ясното съзнание че има нужда от ясна финансова обосновка и обезпечаване на средствата за тази мярка, добави Кирилов. Той припомни, че очакват становището на Конституционния съд по Истанбулската конвенция. Смятаме, че ако ратифицираме тази конвенция, ще имаме завършена институционална и инструментална рамка за превенция и защита от домашно насилие, посочи депутатът от ГЕРБ.

Дора Янкова коментира, че законопроектът се приема навреме с оглед подготовката на държавния бюджет и ще даде възможност за работа в тази сфера. Мисля, че днес ще бъде един добър ден за отношението към българските жени, добави тя.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vyv-vsiaka-oblast-shte-ima-krizisen-centyr-za-zhertvi-na-domashno-nasilie-2095902

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев