АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИМИР ПУТИН ВСТЪПВА ОФИЦИАЛНО В ЧЕТВЪРТИЯ СИ ПРЕЗИДЕНТСКИ МАНДАТ

07.05.2018 / 11:03

В Големия дворец в Кремъл в Москва днес ще се състои тържествената церемония по встъпването на Владимир Путин в четвъртия му мандат като президент на Русия, предаде Франс прес. Церемонията започва в 11 ч. на обяд наше време. В Големия Кремълски дворец президентът ще прочете клетва от 33 думи, ще получи символите на властта и ще произнесе реч.

След церемонията новият стар президент ще предложи състава на следващото правителство.

Путин спечели президентските избори в страната на 18 март с 76,7 процента. Това бе най-високият изборен резултат за него, откакто дойде на власт, като при това той бе постигнат при по-висока избирателна активност в сравнение с предишния президентски вот, през 2012 г.

През годините на власт Путин се наложи като силния човек в Русия, която той постави отново на първия ред на международната сцена, но с цената на нарастващи напрежения със Запада, отбелязва Франс прес.

По време на предизборната си кампания Путин похвали новите руски военни възможности и непобедимите, по думите му, руски ядрени ракети. След преизбирането си руският президент увери, че иска да намали военните разходи през 2018 г. и 2019 г., и отхвърли каквато и да било надпревара във въоръжаването, отбелязва още Франс прес.

Още отсега анализаторите разиграват сценарии какво ще се случи през 2024 г., когато изтече мандатът на президента. По конституция той няма право на ново преизбиране. Руският лидер вече каза, че няма да променя конституцията, и анализатори се чудят кого ще посочи той за свой приемник и дали няма да се повтори сценарият от 2008 г., когато Путин стана премиер при президент Дмитрий Медведев, защото и тогава нямаше право след два мандата да се кандидатира за трети. В нощта на преизбирането си на 18 март Путин отговори на въпрос на журналист дали ще се кандидатира след края на мандата си с думите: "Шегувате ли се! Какво трябва да направя? Да остана тук до 100 години? Не." Засега Путин не е дал индикация кой може да бъде неговият евентуален приемник. Според анализатора Константин Калачов не е изключено и предсрочно оттегляне на президента. "Той е уморен и разбира, че трябва да си тръгне, докато е във върхова форма", коментира експертът пред Франс прес. Той прогнозира, че "оттеглянето (на Путин) ще бъде красиво и неочаквано за всички".

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев