АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ МАКРОН В ПАРИЖ

Parti 1
05.05.2018 / 22:54

Десетки хиляди демонстранти преминаха днес под яркото слънце в Париж в протестно шествие под наслов "Ще си изпати Макрон" (изразът гласи буквално "Празник за Макрон" - Fete a Macron - бел. р.), за да изразят недоволството си от реформите, подети от френския президент, предаде Франс прес.

Демонстрацията не е официално обявена като протест и е под надслов “парти“ по случай първата годишнина от встъпването му в длъжност

По официалните данни на полицията в „партито” в столицата са участвали 40 хиляди души. Според организатора – лявата партия на бившия кандидат-президент Жан Люк Меланшон „Неподчинена Франция“ обаче броят на участниците в митинга е 160 хиляди.

Протестът е мирен и спокоен. Много от демонстрантите дойдоха на митинга със семействата си, протестиращите вървят по улиците на града. В ръцете им могат да се видят транспаранти с надпис “Не на президента на богатите”,” Всички сме едно”,”Не на социална революция”, “Съществува алтернатива”.

На платформи се издигаха фигури на Еманюел Макрон в облика на Дракула, на Юпитер или на банкер-цар с въже на врата.

"Да живеят служителите от Ер Франс, да живеят железничарите, да живеят служителите в държавните болници, да живеят адвокатите, слава на държавните служители", заяви пред множеството лидерът на "Непокорна Франция" Жан-Люк Мераншон, имайки предвид стачките в различни браншове през последните седмици във Франция.

Парижката префектура беше мобилизирала 2000 полицаи и жандармеристи в Париж, за да се предотврати присъединяването към акцията на групи, предизвикващи безредици, както стана на 1 май.

Според организаторите това е само първата стъпка от поредица от протестни действия, планирани във Франция през следващите месеци. Представители на няколко асоциации, синдикати и политически партии вече обявиха, че планират да организират “нов ден срещу политиката на Макрон” на 26 май.

 

Още снимки от новината

Parti2
Parti 3

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев