АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

АРМЕНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ИЗБИРА ПРЕМИЕР УТРЕ СЛЕД СЕДМИЦИ НА ПРОТЕСТИ

Опозиционерът Никол Пашинян
30.04.2018 / 09:45

Депутатите в Армения ще изберат наследника на Серж Саргсян на поста, след като бившият президент го заемаше в продължение едва на дни.

Вотът се провежда малко над седмица след оставката, която Саргсян подаде след ежедневни улични протести срещу преизбирането му.

Никол Пашинян, един от лидерите на опозицията и лице на протестите, започнали в средата на април, обяви, че ще е кандидат за премиер и че ако не бъде избран, никой друг не може да заеме поста.

Това поискаха и привържениците му по време на демонстрацията, която част от опозицията определи като "гражданско неподчинение".

Проблемът е, че Пашинян няма достатъчна парламентарна подкрепа.

Той успя да привлече на своя страна втората по-големина партия, "Процъфтяваща Армения" на един от най-богатите хора в страната, Гарик Царукян, разчита на гласовете на коалиция ("Елк") "Изход", на която е съпредседател като лизер на движение "Граждански договор", и националистите от "Дашнакцутюн" (Арменска революционна федерация), които напуснаха управляващата коалиция.

Изпълняващият длъжността премиер Карен Карапетян обаче предупреди, че не се очаква депутати от управляващата Републиканска партия на Армения (РПА) да му дадат гласове, за да получи мнозинство.

Без подкрепа от тяхна страна на Пашинян не биха му достигали няколко места в 105-местния парламент.

РПА има 58 места в парламента.

Пашинян миналата седмица поиска преговори с Карапетян за изход от кризата, но искането му беше отхвърлено в последния момент, като го обвини, че поставя "ултиматуми", които не съответстват на конституцията.

От Ереван до Москва и обратно

Междувременно представители на арменските и руските власти са в постоянен диалог от няколко дни - делегация от Ереван посети Москва и обратното в края на работната седмица.

Руска делегация поиска и среща с Пашинян, който от своя страна увери в петък, че Армения няма да напусне нито Организацията на договора за колективна сигурност (военен съюз в Общността на независимите държави), нито Евразийската икономическа общност (Евразийски съюз), ако получи властта.

Лидерът повтори това пред чужди медии на пресконференция няколко дни по-рано, като увери, че не търси "никакви резки геополитически движения", а по-късно - че мнението му за Евразийския съюз, което сега е отрицателно, може да се промени и да стане положително, ако дойде на власт.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев