АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ГЛЕДНА ТОЧКА

ГЛЕДНА ТОЧКА
20.04.2018 / 10:40

ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ: ДА ВКЛЮЧИМ ПРОЖЕКТОРИТЕ! ДА ОСВЕТЛИМ ПРОЦЕСИТЕ В ДЪРЖАВАТА!

Отворено писмо до Надзорния съвет и подуправителя на НЗОК:

„Принуден съм да напиша това отворено писмо поради липса на друга възможност за комуникация и установена процедура за взаимодействие с вас.

Казусът, който предизвика обръщението ми е следния – на 18.04.2018 г. представител на МДЦ „Св. Георги“ ООД направи опит да внесе документи за сключване на договор с РЗОК-София по НРД_2018.

Без да му бъдат приети документите, нашият представител е бил отпратен с думите: „има решение да не се сключват договори за дентална дейност с МДЦ (медико-дентални центрове), а само с ДЦ (дентални центрове)“ – изявлението е в пълно противоречие с чл.13, т.6 от НРД_2018_ДД.

Писмен отказ не му е издаден, а при липса на такъв явно няма и легитимен механизъм за неговото обжалване.

Намирам такова поведение за самоуправствено.

Опитах се да разговарям с председателя на Надзорния съвет, г-жа Жени Начева, но тя ми затвори телефона още след първото позвъняване.

Написах ѝ СМС със следното съдържание:

„Жени, ако си спомняш НЗОК беше създадена на територията на МДЦ Св.Георги и 3 м. беше подслонена там докато получи 12 стаи в ЦХ. Днес НЗОК отказа договор на МДЦ Св.Георги защото имало решение да не се сключват договори с МДЦ, а само с ДЦ - устно, без възможност за обжалване.

Как е възможно това?

(Месечен приход от НЗОК - 230 лв. и не е въпроса за пари, а за нещо друго)“

Отговор не последва.

Зная, че Жени не е източникът на проблема, тя беше един от първите служители на НЗОК, която назначих в далечната 1999 г. и беше свидетел на уникалните трудности и предизвикателства, пред които бяхме изправени учредителите на НЗОК.

Като първи директор на тази институция не получих в продължение на месеци нито помещения, нито бюджет за разходи и заплати от държавата, което не спря нито мен, нито моят екип да си свършим работата.

Намерихме подслон в малка частна клиника – МДЦ „Св. Георги“, където ни бяха предоставени безвъзмездно помещения, компютри, консумативи, офис техника и гостоприемство.

Днес лечебното заведение, в което беше създадена НЗОК получи без законово основание отказ от НЗОК за сключване на договор.

Няколко думи за МДЦ „Св. Георги“ ООД: собственици са моята дъщеря – лекар невролог (без договор и отношения с НЗОК) и моят син – дентален лекар (без договор и отношения с НЗОК), а управител е съпругата ми – дентален лекар с договор с НЗОК и месечен приход по линия на НЗОК средно около 230 лв.

С тях работи и един колега – лекар специалист по вътрешни болести и ендокринология (без договор и отношения с НЗОК).

Заради завръщането си в политиката лично аз съм се отказал от всякакви фирмени участия, ето защо от 2013 г. съм на трудов договор като консултант в МДЦ „Св. Георги“ (без договор и отношения с НЗОК).

От 2001 г. до ден днешен съм работил изцяло в неправителствения и частния сектор (с изключение на участието ми за три месеца в служебното правителство през 2017 г.) с ясното съзнание и лично решение да не получавам пари от публични източници, особено от НЗОК – не съм искал да давам и най-малък повод някой да ме обвини или заподозре в корист, или конфликт на интереси.

Държахме да имаме договор с НЗОК единствено по исторически и сантиментални причини (и то поддържан в минимален размер само от един от работещите в МДЦ „Св. Георги“).

За отказа зная на кого да „благодаря“ – критиките ми по някои от лошите системни решения на министър Кирил Ананиев дадоха своя резултат.

Намирам такова поведение не само за самоуправствено, но и за човешки недостойно.

Впрочем, връщам се към далечната 1999 г. отново – лично аз предложих г-н Кирил Ананиев за член на УС на НЗОК, като предварително съгласувах кандидитурата му с министър-председателя г-н Иван Костов, защото тогава Ананиев беше зам.-министър на финансите.

От тогава до днес Ананиев е участник в управлението на НЗОК, което не му пречи да се изявява като критик на здравната система сякаш не той, а някой друг я е управлявал през това време.

Това поведение намирам не само за човешки недостойно, а и за безотговорно, и неморално.

Съжалявам за грешката си през 1999 г., не съм го преценил правилно нито като личност, нито като професионалист и изявлението ми днес не е заради прекратения договор на НЗОК с МДЦ „Св. Георги“ – доказателство за това е непоколебимостта ми да критикувам лошите решения на Ананиев още от началото на мандата му.

Написах горното, за да се знае какво се случва в държавата ни, кой и защо го случва. Да включим прожекторите!

Да осветлим процесите в държавата!

А на подуправителя на НЗОК, на председателя и на членовете на Надзорния съвет пожелавам малко повече смелост и професионализъм в работата им.“

Автор: Илко Семерджиев, Фейсбук

източник:Glasove.com

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев