АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СУЛТАНКА ПЕТРОВА: ПРИОРИТЕТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ДА СПРАТ ИЗМАМИТЕ В ТЕЛК

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова
20.04.2018 / 11:00

Желанието на правителството е не да се спират или намаляват пенсии, да се ограничават права на хората с увреждания.

Единственото като приоритет, около който се обединихме с неправителствените организации на и за хора с увреждания, е да се спрат измамите.

Системата в момента има една много тежка болест и тя се нарича "корупция".

Това заяви в студиото на "Денят започва" заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика: На първо място изведохме това, че трябва много строг контрол, който да бъде единен.

В системата има 9 контролни органа, които са на различна ведомствена подчиненост. Проблемите са по цялата верига, от началото до края.

Трябва да има мониторинг, наблюдение.

Трябва да има електронна здравна карта, да има електронно досие, за да може да се проследяват заболяванията на този човек, да се види как е лекуван този човек.

От години говорим и е време да се случи, защото част от злоупотребите ще бъдат минимизирани с тази здравна карта.

Гост в студиото на "Денят започва" беше и Адриана Стоименова – заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания, която коментира причините за гневните протести срещу готвената реформа в ТЕЛК-овете и недоволството на майките на деца с увреждания.

Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания: Наистина трябва да се пипа по цялата верига.

Здравната карта ще се обедини заедно със системата на НЕЛК и Агенция на хората с увреждания, за да се знае точният брой на хората с увреждания, къде се лекуват, по какъв начин и да се проследява тяхното заболяване.

Това е едната мярка по отношение на контрола.

За издаването на ТЕЛК-овите решения тя отбеляза, че е постигнато съгласие "НОИ чрез доверени лаборатории и болници, при съмнение в издаденото решение, да прави контрол".

Лицето се изпраща на допълнителни изследвания и преглед, за да се потвърди текущото му състояние, добави Стоименова.

източник:Bnt.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев