АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЪНСКАТА ОПОЗИЦИЯ ОБВИНИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ В "КАТАСТРОФА" В УСВОЯВАНЕТО НА ЕВРОФОНДОВЕ

евро
11.04.2018 / 10:45

Румънският парламент отхвърли вчера искане на опозицията за оставка на министъра на европейските фондове заради "катастрофа" в усвояването на безвъзмездната финансова помощ от общността, предаде агенция "Медиафакс", цитирана от БТА.

Предложението за оставка на министър Рована Плумб бе внесено от опозиционните Национално-либерална партия (НЛП) и партия "Народно движение" и бе озаглавено "Усвояването на средствата от общността - една катастрофа марка СДП-АЛДЕ", визирайки двете партии от управляващата коалиция.

Предложението обаче бе отхвърлено със 72 гласа "против", 40 "за" и един "въздържал се".

Двете опозиционни партии упрекнаха Рована Плумб, която заемаше този пост и в първото правителство на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), че в средата на програмния период Румъния е усвоила само 10 процента от предоставените средства и рискува да губи годишно милиарди евро.

Рована Плумб посочи на свой ред, че обвиненията на опозицията за усвояване на незначителни суми или за забавяне на проекти са валидни по-скоро за 2016 г., а не за периода, откакто СДП и АЛДЕ са поели властта.

Тя цитира данни, според които степента на усвояване на еврофондове и инвестиции от Румъния е 16 процента при средно за ЕС равнище от 18%.

"Румъния изпреварва страни - членки на ЕС, с десетки години опит в усвояването на безвъзмездните европейски фондове", заяви министър Рована Плумб.

Тя посочи, че за периода 2014 - 2023 г. Румъния има на разположение общо 42.3 милиарда евро европейски фондове.

По думите й до момента страната се е възползвала от 46.7 милиарда евро, от които около 9.7 милиарда евро от сегашната финансова рамка.

Според опозицията обаче степента на усвояване на средства по оперативната програма за регионално развитие, по която са отпуснати 6 млрд. евро, е 0.37 процента, а тази година има опасност да бъдат загубени също 1.4 милиарда евро по националната регионална програма и по програмата "Човешки ресурси".

"Правителството на СДП и АЛДЕ показа, че не е способно да управлява тази сфера.

С вашите действия Румъния е осъдена на бедност", заяви от парламентарната трибуна Джордже Стънга от НЛП.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев