АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

КОМЕНТАР

КОМЕНТАР
22.01.2018 / 10:20

КАКВО ОБСЪДИХА МЕРКЕЛ И БОРИСОВ В СОФИЯ?

Приоритетите на българското европредседателство, отношенията с Турция, интеграцията на Западните Балкани – това бяха някои от основните теми на днешното работно посещение на Ангела Меркел в България.

Най-важната новина след разговорите на Ангела Меркел с българския премиер Бойко Борисов в резиденция „Бояна“ е, че до края на юни във Варна ще се състои работна среща между най-важните европейски институции и официални представители на Турция в опит да бъдат нормализирани отношенията между Анкара и ЕС.

„Приветствам инициативата на премиера Борисов заедно с председателите на Еврокомисията, Европарламента и Европейския съвет да се срещне с президента Ердоган за разговори по всички нерешени въпроси между Европейския съюз и Турция. Имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед, за да решаваме проблемите, които възникват.

Смятам, че срещата е добър шанс да се говори с турския президент по всички въпроси, които ни вълнуват“, изтъкна Меркел по време на заключителната пресконференция. Премиерът Борисов обясни, че идеята е срещата във Варна да помогне за изчистването на възникналите напрежения между Анкара и Брюксел.

Ангела Меркел похвали освен това охраната на българската граница с Турция, в която участват офицери и техника на европейската агенция „Фронтекс“.

Съществено място в днешните разговори в резиденция „Бояна" е било отделено на интеграцията на Западните Балкани в европейските структури.

За целта в София се подготвя неформална среща на ръководителите на Еврокомисията, Европарламента и Европейския съвет с правителствата на бившите югорепублики. Меркел е споделила оценката на България, че ЕС е длъжен да проявява по-голям интерес към страните от Западните Балкани и да се погрижи за това те да получат перспектива за прием в ЕС.

Съюзът трябва да се изявява пред света по-единно и по-бързо да взима решенията си. Само така, той ще може да затвърди позициите си в света, заяви още Меркел след разговорите си с българския премиер Борисов.

С него тя е обсъдила и стратегическите отношения с Китай и нуждата от единни европейски позиции.

Поводът – опитите на Пекин да води отделен диалог с 16 източно- и югоизточноевропейски държави, от които някои членуват в ЕС, а други – не.

Автор: Николай Цеков

източник:Dw.com

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев