АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

КАТАЛУНИЯ РЕШАВА ДАЛИ ДА ОБЯВИ НЕЗАВИСИМОСТ, ИЛИ ДА ЗАПАЗИ АВТОНОМИЯТА СИ

Каталуния
27.10.2017 / 09:00

В двата най-големи испански града започват решаващи часове за бъдещето на Каталуня.

Парламентът в Барселона ще решава дали да обяви Каталунска република, а сенатът в Мадрид - дали автономната област да мине за кратко на пряко подчинение на централното правителство заради опита за отделяне от Испания.

Второто решение вече беше взето в комисия в Сената.

Там късно снощи комисия, разглеждаща предложенията на испанското правителство, одобри с 22 гласа "за" и 5 "против" мерките, предлагани от правителството.

Пленарното заседание, на което те ще се гласуват окончателно, е в 13 ч. българско време, а при гласуване с "да" ще влязат в сила в събота (повече за самите мерки четете тук).

Два часа преди това комисията ще се събере отново, а специален гост ще бъде премиерът Мариано Рахой.

В 10 ч. местно (и 11 ч. българско) време Сенатът в Мадрид ще се срещне, за да реши как да отговори на Сената, а гласуването на независимостта може да стане в 13:30 ч. българско време.

Междувременно в Барселона Синдикатът на студентите от Паисос каталанс ("Каталунските земи" или "Каталунската страна", както поддръжниците на независимостта наричат Каталуня) е организирал нов протест за 11:30 ч, с който трябва да подтикне местния премиер Карлес Пучдемон да обяви независимост.

На студентския протест в четвъртък, който беше свикан срещу плановете на Мадрид, демонстрантите внезапно започнаха да скандират "Пучдемон - предател", след като регионалният премиер в Барселона беше на път да свика нови избори и така временно да изостави идеята за независимост.

След колебание от няколко часа обаче той обяви, че няма да го направи, тъй като няма гаранция, че Мадрид ще се откаже от задействане на клаузата за ограничаване на автономията, по-известна като чл. 155 от Конституцията.

Отговорът на вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария в Сената беше, че е време "да се спаси Каталуня".

Тя отказа преговори за гаранции с Пучдемон с аргумента, че той досега е имал възможности за диалог - включително дебат с нея в горната камара на парламента. Каталунският лидер по-рано отказа да се яви лично в Сената и да защити плана си за независимост.

"Последно повикване" от опозицията

Управляващата Народна партия на Рахой отхвърли идеята на социалистите - основната опозиция в испанския парламент - автоматично да се откаже от задействането на чл. 155, ако се свикат нови избори.

За Мадрид условието си остава Пучдемон едновременно да насрочи нов вот и да се откаже от декларацията за независимост.

В резултат опозицията призова Пучдемон да "избегне изкушението" на едностранната декларация за независимост.

Секретарят на социалистите Хосе Луис Алабос поиска от Рахой и Пучдемон да "оставят вратата отворена" в случай, че бъдат насрочени нови избори и не бъде обявено отделяне от Испания.

Абалос обаче обяви и че е "разочарован" от "пропуснатата от Пучдемон възможност" за нови избори и го помоли да избегне "заплахи и шантаж".

Колебания

Часове след отказа на Пучдемон да обяви независимост се появиха и разногласия в редиците на управляващите, след като министърът по въпросите на заетостта Санти Вила подаде оставка.

"Опитите ми за диалог пропаднаха," написа той в "Туитър".

"Осъждам напълно налагането на чл. 155... но този насилствен акт срещу демокрацията и институциите на самоуправлението на Каталуня не оправдават едностранното обявяване на независимост," каза той в съобщение, разпространено от медиите.

Междувременно според Каталунската новинарска агенция Пучдемон е предложил на заместника си Ориол Жункерас да поеме премиерския пост и лично да обяви независимост, но е получил отказ.

Агенцията пише, че сегашният премиер е виждал възможност за съгласие с правителството, което да парализира чл. 155 на цената на извънредни избори в Каталуня, но Жункерас и други политици от подкрепящите независимоста са били против, ако това би означавало да се откажат от независимостта.

Според източници, запознати със случая, Жункерас поискал единствено всички в коалицията Junts pel Si ("Заедно за Да") да гласуват в подкрепа на назначаването му, а Пучдемон не можел да гарантира това.

Натиск оказва и крайнолявата партия "Кандидатура за народно единство", която предупреди, че няма да приеме "нищо освен независимостта" на Каталуня.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев