АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПЪРВАТА В СВЕТА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА С ОТРИЦАТЕЛНИ ЕМИСИИ

електроцентрала с отрицателни емисии
17.10.2017 / 16:55

След откриването на първата DAC (Direct Air Capture) фабрика в света, създадена да улавя CO2 от въздуха, швейцарската компания Climeworks сега обединява сили с геотермална централа в Исландия, за да създаде първата в света електроцентрала с отрицателни емисии.

В продължение на няколко години международен екип от учени работи върху нова технология, която да превърне събирания CO2 в твърди минерали.

Проектът е наречен CarbFix и включва смесване на CO2 с вода и след това се инжектира на 700 метра под земята.

При контакт на СО2 разтвора с базалтова скала на тази дълбочина бързо се образува карбонатен минерал.

Преди това откритие се смяташе, че този процес на минерализация може да отнеме от стотици до хиляди години, но екипът на CarbFix беше изненадан да открие, че CO2 образува твърд минерал за по-малко от две години.

„Резултатите ни показват, че между 95 и 98% от инжектирания СО2 се минерализира за по-малко от две години, което е невероятно бързо”, казва водещият проекта CarbFix, д-р Юрген Матер.

Climeworks е пионер в разработването на новата DAC система през последните няколко години.

Технологията може да събира CO2 от околния въздух посредством патентован филтър, след което да бъде пречистен и продаден на фирми, нуждаещи се от газ за производствени цели.

Първото работещо предприятие в Цюрих доставя събрания CO2 на близката оранжерия.

Хранилищата за въглерод, при които СО2 се улавя и съхранява в подземни резервоари е източник на много противоречия през последните години.

Проучване на Масачузетския технологичен институт от 2015 г. споменава, че процесите по съхранение не са особено ефективни.

Така че, докато съществува метод да се улавя въглеродния диоксид, все още няма мащабен метод за безопасното му изхвърляне и има много сериозна загриженост, че съхранявания СО2 би могъл да попадне обратно в атмосферата.

Комбинирането на технологията DAC на Climeworks с процеса на минерализация CarbFix е доказателство за система, която е не само въглеродно неутрална, а въглеродна отрицателна.

„Потенциалът от увеличаване мащаба на технологията, в комбинация със съхранението на CO2 е огромен”, казва изпълнителният директор на Climeworks Кристоф Гебалд.

„Не само тук в Исландия, но и в много други региони, които имат подобни скални образувания.”

Разбира се, стойността за разгръщането на този вид технологии за улавяне на въглерод в голям мащаб не е особено прагматична, за момента, но това е първата реална и ефективна система за улавяне и съхранение на въглерод.

източник:Monitor.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев