АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

КОМЕНТАР

КОМЕНТАР
16.10.2017 / 11:35

НЕ Е ШЕГА: БЪЛГАРИЯ НАИСТИНА ЩЕ ВОДИ ЕВРОПА

Няма да има подаръци за българското председателство – и наблюдението на правосъдието, и трудният път към еврото няма да бъдат спестени на София. Перспективите са налице, но България трябва да продължи реформите.

"Да превърнем шанса в следа“, призова българският еврокомисар Мария Габриел, застанала до началника на кабинета на Юнкер, който току-що бе припомнил, че българското председателство на Съвета на ЕС идва с огромни отговорности.

Мартин Зелмайр посети София, за да се срещне с премиера, министрите и депутатите.

И за да се увери, че са наясно в какъв момент България застава начело на ЕС – след започналите преговори за напускане на Великобритания, след като Юнкер представи своята визия за бъдещето на Съюза, след като френският президент Макрон пък представи по-различна визия.

"Тези 6 месеца ще са решаващи за това как ще изглежда ЕС", каза Зелмайр, когото медиите в Европа наричат „най-силният началник на кабинет някога“, а „Политико“ дори го превърна в „чудовището на Юнкер“, заради твърдия му и безкомпромисен стил на работа.

Ако някой е живял с усещането, че председателството на ЕС се ограничава до ремонта на НДК, нощувките на гостите и малката ракия на официалните вечери, Мартин Зелмайр дойде да разсее това усещане.

Използва суперлативи за напредъка на подготовката, изрази възхищение от работата на министъра за председателството Лиляна Павлова, но и постави задачата на България за тези 6 месеца: „Да направи ЕС по-обединен, по-силен и по-демократичен“. А посланието му бе: Това не е шега, наистина дойде вашият ред.

Без подаръци

Комплиментите бяха последвани от традиционните, звучащи дори технически, отговори на трите въпроса, които от години вървят заедно с думата „България“ - наблюдението над правосъдието, приемането в Шенген и въвеждането на еврото.

А тези отговори казаха, че България трябва да свърши цялата необходима работа и не се предвиждат никакви „подаръци“, заради това, че страната ще председателства ЕС.

„Разбира се, че беше обсъждан Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП). Винаги в разговорите става дума за МСП", отговори Зелмайр на въпрос дали напредъкът в правосъдието е бил сред темите на срещата му с българското правителство.

В последния доклад Европейската комисия отбеляза липсата на достатъчно напредък в борбата с корупцията, политизацията на съдебната власт и липсата на разследване по т.нар. скандал с „двете каки“.

В края на тази година се очаква последният доклад по МСП, в който няма как да има много по-различни заключения.

„Постигнахме голям напредък заедно (по МСП – б.р.) и ще продължим да работим по приятелски начин с нашите български приятели", обяви Зелмайр, което може да бъде разчетено и по този начин: продължаваме така и следващата година.

И България ще стане първата страна, която ще поеме председателството с подобно наблюдение, но това не е проблем, даде да се разбере Зелмайр.

И все пак, докладът ще бъде последен по МСП, защото Юнкер вече пое ангажимент да представи в средата на следващата година нов механизъм за наблюдение на върховенството на закона във всички страни членки.

Перспективи, но и още „реформи“

„Юнкер не е казал, че България и Румъния трябва незабавно да влязат в Шенген, а че са изпълнили техническите условия“, застрахова се Зелмайр.

И обясни, че задача и на Юнкер, и на самата България е да работят за необходимия консенсус на всички страни от ЕС.

Някои от страните винаги са обвързвали тази тема с доверието и с реформите в българските правоохранителни органи.

Изразът „още реформи“ прозвуча и по въпроса за еврото.

„България е една от страните в ЕС, които са най-близо до изпълнението на всички условия“, констатира Зелмайр и каза, че страната ни „трябва да има заслужаваща доверие перспектива“.

На 6 декември се очаква Комисията да предложи предприсъединителен механизъм за страните, които искат да приемат еврото.

Още реформи трябва да извършат и страните от Западните Балкани, за чиято европейска перспектива България се обяви за застъпник.

През месец май София ще бъде домакин на среща на върха на ЕС на тема Западните Балкани и целта на председателството е съседните страни да получат ясна европейска перспектива.

Така изтичат последните месеци преди България да застане начело на ЕС. Брекзит ни изненада и това се случи половин година по-рано.

С всеки изминал ден обаче за все повече хора става ясно, че това събитие няма нищо общо с традициите от миналото - гостуванията на дипломатическия корпус в различни градове по време на комунизма.

Тодор Живков водеше посланиците в избран град, където хората получаваха нов партиен дом и нов площад.

Този път, наред с ремонта на НДК, идва и още повече работа.

България трябва да продължи реформите, за да бъде адекватна на европейския дневен ред.

Защото шансът може да се превърне в следа, но пък е важно следата каква е.

Автор: Иван Бедров

източник:Dw.com

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев