АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БОЛШОЙ ТЕАТЪР И "МЕТРОПОЛИТЪН" ЩЕ ПОСТАВЯТ СЪВМЕСТНО ТРИ ОПЕРИ

Болшой театър в Москва
10.10.2017 / 16:16

Болшой театър в Москва и "Метрополитън" в Ню Йорк обявиха, че възнамеряват да продуцират съвместно три оперни постановки, предаде Франс прес.

Става въпрос за безпрецедентно творческо сътрудничество на фона на обтегнатите отношения между Русия и САЩ.

Оперите "Аида" от Верди, "Саломе" от Щраус и "Лоенгрин" от Вагнер ще бъдат програмирани между 2019 г. и 2022 г. в Ню Йорк и Москва, заявиха на съвместна пресконференция в руската столица директорът на Болшой театър Владимир Урин и директорът на операта "Метрополитън" Питър Гелб.

Звездата на операта "Метрополитън", певицата Анна Нетребко бе избрана за изпълнителка на главната роля в постановките "Аида" и "Саломе".

Тя ще се превъплъти също в образа на Елза в "Лоенгрин".

Това културно сътрудничесто, което е първо по рода си между Болшой театър и операта "Метрополитън", идва в контекста на политическо напрежение между Москва и Вашингтон, които взаимно си налагат санкции.

"Смятам, че подобни събития ни позволяват да се опознаем по-добре - заяви Урин, отбелязвайки, че това сътрудничество няма политически подтекст. - Осъществяваме сътрудничество, защото смятаме, че е нужно от творческа гледна точка."

Питър Гелб, който е директор на операта "Метрополитън" от 12 години, вписа въпросното сътрудничество в рамките на културния обмен между САЩ и СССР. "Спомням си за първото споразумение между последния генерален секретар на КПСС Михаил Горбачов и тогавашния американски президент Роналд Рейгън - това започна с културен обмен", каза Гелб.

Той увери, че присъствието му тук няма нищо общо с политиката.

Гелб поясни, че макар досега да е бил скептичен към копродукциите, направил изключение, за да може да работи с Болшой театър.

Става въпрос за първо представяне на операта "Метрополитън" в Русия, докато Болшой театър е бил много пъти на турне в Ню Йорк от 1959 г.

източник:Bnt.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев