АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ И ТИЛЪРСЪН РАЗГОВАРЯХА ПО ТЕЛЕФОНА ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ МОСКВА И ВАШИНГТОН

Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Рекс Тилърсън
10.10.2017 / 13:15

Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Рекс Тилърсън обсъдиха в телефонен разговор перспективите за взаимодействие между Москва и Вашингтон за осигуряване на зони на деескалация в Сирия.

Двамата са обменили мнения по ситуацията в Сирия включително и взаимодействие за функционирането на създадените там зони на деескалация и осъществяване на напредък в политическото урегулиране на конфликта.

От руска страна бе подчертана необходимостта от безкомпромисна борба с терористичните групировки на сирийска земя при спазване на принципа на териториална цялост на страната, се казва в комюнике на руското външно ведомство. Лавров заяви пред своя американски колега, че ескалация на напрежението на Корейския полуостров, към която водят военните приготовления на САЩ в региона, е недопустима.

Той призова към разрешаване на противоречията единствено по дипломатически начин. Руският министър отбеляза в разговора, че законопроектът на властите в Киев за „реинтеграция“ на Донбас явно противоречи на Минските споразумения и подкопават мирното урегулиране“.

Двамата коментираха във връзка с това срещата между помощника на президента на Русия Владислав Сурков и специалния представител на Държавния департамент на САЩ по въпросите на Украйна Кърт Волкър, която се състоя на 7 октомври в Белград. Лавров и Тилърсън подчертаха важността на продължаването на контактите по този канал в интерес на изготвянето на реалистични подходи за изпълнение на съгласувания в Минск „комплекс от мерки“.

източник:БГНЕС

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев