АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА ПРИСТИГНА В ПОЛША ЗА СРЕЩА НА ВЪНШНИТЕ МИНИСТРИ ОТ ФОРМАТА Б-9

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева
09.10.2017 / 11:15

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна във Варшава.

В Полша тя ще участва в среща на министрите на външните работи във формата Букурещ - Б-9.

Той включва държавите-членки на НАТО от т.нар. "Източен фланг": България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

В съобщението на МВнР се казва още, че основната цел на срещата е съюзниците от Източния фланг да консолидират свои позиции за по-ефективно участие при взимане на решения в НАТО и ЕС.

Външните министри ще обсъдят подготовката за срещата на най-високо равнище на НАТО през 2018 г. и изпълнението на решенията от Срещата на върха във Варшава през 2016 г.

Сред другите акценти на дискусията ще бъдат предизвикателствата пред сигурността, включително Общата политика за сигурност и отбрана (CSDP) на ЕС.

До момента са проведени две срещи на Б-9.

Първата е на равнище държавни и правителствени ръководители през ноември 2015 г., а след това и на равнище министри на външните работи през ноември 2016 г.

В рамките на визитата си във Варшава Екатерина Захариева ще проведе и среща с полския си колега Витолд Вашчиковски.

Освен въпроси от областта на двустранните отношения, двамата първи дипломати ще обсъдят теми от сферата на регионалното сътрудничество и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Отношенията между България и Полша се основават на споделени общоевропейски ценности и имат своите дълбоки исторически традиции.

Двете страни поддържат активен и ползотворен диалог на всички равнища.

В периода от 4 до 6 октомври 2017 г. беше осъществено посещение на президента на Република България Румен Радев във Варшава, а малко по-рано - на 20 септември 2017 г., министър-председателят на Полша Беата Шидло бе на официално посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов.

източник:БГНЕС

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев