АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

КОМЕНТАР

КОМЕНТАР
09.10.2017 / 10:20

МАДРИД ЗАСИЛВА НАТИСКА НАД КАТАЛУНИЯ, БИЗНЕСЪТ Е РАЗТРЕВОЖЕН

Подготвя ли Каталуния провъзгласяването на независимост?

Заседанието на регионалния парламент в понеделник беше забранено от испанския Конституционен съд.

Но за вторник премиерът Пучдемон подготвя свое обръщение.

"Малко вероятно е Каталуния да се отцепи, но рискът от ескалация на напрежението се повиши значително", отбелязва Ерик Ойноян от BNP Pairbas в Лондон.

Каталуния е най-силният в икономическо отношение испански регион - произвежда 20 на сто от БВП на Испания.

Производството на глава от населението в Каталуния е значително по-високо от това в останалите райони на Испания, а безработицата е по-ниска.

В Каталуния живеят 16 процента от населението на Испания, но регионът внася 20 на сто от постъпленията от данъци в общия бюджет.

"Сега испанското правителство ще има проблем как да върже бюджета за 2018 година", казва още Ойноян пред ДВ.

Мадрид междувременно предложи улеснения на фирмите и банките, ако решат да напуснат Каталуния.

За това вече няма да е нужно свикване на заседание на акционерите, а само решение на Надзорния съвет.

Малко след това енергийният гигант Gas Natural Fenosa съобщи, че ще премести седалището си от Барселона в Мадрид.

Две от големите каталунски банки изглежда също обсъждат спешно да преместят централите си извън провинцията, за да не се окажат извън еврозоната и подкрепата на Европейската централна банка.

"Банко Сабадел", която е петата по големина банка в Испания, е решила да се пререгистрира в Аликанте.

А банка La Caixa съобщи, че ще се премести във Валенсия.

Шест от 35-те най-големи испански концерна са каталунски, в Каталуния са и седалищата на половината от фирмите с германско участие.

Но също и в сектора на туризма Каталуния е водеща - всеки четвърти турист в Испания през миналата година е посетил Каталуния или нейната столица Барселона.

Тревога на пазарите

Засега финансовите пазари реагират сравнително спокойно на каталунския референдум.

Но усещането е за тревожност: еврото загуби 0,6% от стойността си спрямо американския долар, а на борсата в Мадрид водещият индекс падна с 1,5 процента. Много инвеститори таят надежда, че конфликтът между каталунското регионално правителство и централната власт в Мадрид ще може да бъде решен някак. Анализаторите на банка УниКредит очакват двете страни да преговарят, за да бъде избегнато задълбочаване на кризата.

В крайна сметка "населението на Каталуния е дълбоко разединено по този въпрос", се казва в доклад на банката, изготвен за инвеститори.

По данни на каталунското правителство, на референдума миналата неделя 90 процента от участвалите в референдума гласоподаватели са се обявили за независимост от Испания.

Допитване през юни сочеше, че 41 процента от каталунците подкрепят отделянето на региона.

Регионалната власт в Каталуния обяви за обвързващи резултатите от референдума, но уточни, че не се стреми към "травматична раздяла" с Испания.

Правосъдният министър в Мадрид отговори, че централното испанско правителство може да се позове на испанската конституция и да анулира евентуална декларация за обявяване на независимост.

Без евро?

Все още не са известни какви последици ще има за еврозоната евентуално отцепване на Каталуния.

Но ако провинцията наистина стане независима, тя ще се озове извън ЕС и без евро - макар много от привържениците на независимостта биха желали Испания да не напуска общността.

Последиците от подобна стъпка биха били много големи икономически загуби за Испания, но още по-големи за самата Каталуния.

Защото промишлеността в региона - от производителите на автомобилни части през химическата индустрия до туризма - са тясно обвързани с еврозоната.

В тази връзка испанският министър на икономиката предрече "брутално обедняване" на Каталуния. Производството може да спадне с 25-30 процента, а безработицата да се удвои.

Също и представителите на германската икономика бият тревога.

"Едно отцепване на Каталуния би било свързано със сериозни загуби и за двете страни и ще увеличи несигурността на една силно експортноориентирана икономика", предупреди шефът на Федералния съюз на германската индустрия Йоахим Ланг.

Автор: Андреас Бекер

източник:Dw.com

dw.comdw.com
 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев