АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЧТИ ВСИЧКИ НАЧАЛНИ УЧИЛИЩА В ХОЛАНДИЯ ОСТАНАХА ЗАТВОРЕНИ ЗА ДЕН ЗАРАДИ СТАЧКА

 стачки
06.10.2017 / 15:00

Десетки хиляди начални училища в Холандия останаха затворени в четвъртък и така над един милион деца имаха еднодневна ваканция, тъй като учителите им участват в масова стачка с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд, предаде "Ройтерс".

Смята се, че около 90 000 учители са се включили в най-голямата обща стачка на холандските начални учители 80-те години насам.

Действията им засегнаха около 90 на сто от началните училища и така те останаха затворени.

"Заплатите ни едва са нараснали през последните десет години, а работата става все по-тежка," каза преди стачката 37-годишният учител Барт Ауденерд, цитиран от "Ройтерс" и БТА.

"Вече трябва да се направи нещо, работата ни да стане по-привлекателна и да се предотврати голям недостиг на учители през идните години," допълва той.

Стачката на учителите отразява нарастващото недоволство сред работещите в една от най-силните европейски икономики, тъй като те не усещат ускоряващия се икономически растеж да се отразява на заплатите им.

Тази година се очаква икономиката да се представи по-добре от останалите в еврозоната, достигайки десетгодишен максимум от 3.3 процента, а като цяло ръстът на заплатите ще остане ограничен до 1.6 на сто, съобщи през август холандската служба за анализ на икономическата политика.

Премиерът Марк Рюте, който се опитва да сложи край на близо 200 дни коалиционни преговори, вече обеща, че началните учители ще получат допълнително около 800 милиона евро.

Те обаче поискаха еднократни правителствени разходи от 1.4 милиарда евро, за да се постигне съответствие на заплатите им с възнагражденията на учителите от средните училища. Като цяло те получават средно с около 20 процента по-малко от колегите си, работещи с по-големите ученици.

Максималната им заплата е с около 1000 евро месечно по-ниска.

Подкрепа

Призивът за по-високо заплащане има подкрепата на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, холандския финансов министър Йерун Дейселблум и централния банкер Клаас Кнот, които призоваха холандските компании да вдигнат заплатите.

Досегашният министър на социалната политика Лодевик Асхер каза за "Ройтерс", че "исканията са справедливи" и че "учителите винаги са скромни в исканията си, а просто заслужават повече."

Натискът обаче се засилва, като силният икономически растеж вече води до недостиг на работна сила в различни области - от информационно-технологичния и строителния сектор до маркетинга и счетоводството.

Миналия месец водещият синдикат Еф Ен Ве (FNV) каза, че ще поиска повишение на заплатите най-малко с 3.5 процента при преговорите с работодателите догодина.

Учителите планират още два дни стачки през ноември, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Те обаче споделят и други проблеми.

"Високото заплащане би било добре, разбира се, но повече помощ в класните стаи би била дори по-важна," каза 25-годишната учителка Кики Камп от град Рийен.

"Стачката си струва и ще продължим, ако трябва."

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев