АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА И МАРИЯ ГАБРИЕЛ ЩЕ РАБОТЯТ ЗАЕДНО ЗА ИНТЕГРАЦИЯТА НА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и еврокомисаря за дигитална икономика и общество Мария Габриел
06.10.2017 / 14:00

„Нашата амбиция е по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) да имаме ясен план за държавите от Западните Балкани”.

С тези думи заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към еврокомисаря за дигитална икономика и общество Мария Габриел.

По време на среща в София те обсъдиха приоритетите на Българското председателство и задачите пред българския представител в Европейската комисия.

Ясната европейска перспектива за всяка от шестте държави от Западните Балкани, желаещи да станат членове на ЕС, но и конкретни ползи за техните граждани, е общ приоритет както на българското правителство и председателство, така и на еврокомисаря Габриел.

„Нашата цел е по време на българското председателство да представим пътна карта за отпадане на роуминга между Западните Балкани и ЕС”, посочи еврокомисарят.

„Често в напредъка си към европейска интеграция тези държави срещат чисто технически пречки, така че перспективата за отпадането на роуминга между тях и ЕС ще бъде силен стимул да продължат пътя на реформите”, добави министър Захариева.

Българският първи дипломат и еврокомисарят обсъдиха широк кръг от теми.

Сред тях бяха развитието на дигиталната инфраструктура с цел по-добра свързаност на Западните Балкани, както и насърчаването на жените от региона за професионална реализация като разработчици на софтуер и киберсигурността.

„Шестте държави очакват от нас в ЕС да поемем конкретен ангажимент спрямо всяка от тях поотделно”, допълни министър Захариева и посочи, че държавите членки следва да сме откровени, а нашите съседи – последователни в усилията си към евроинтеграция.

източник: Actualno.com

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев