АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БРИТАНСКИЯ ПИСАТЕЛ КАЗУО ИШИГУРО СПЕЧЕЛИ НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА

британски писател Казуо Ишигуро
06.10.2017 / 16:45

Роденият в Япония британски писател Казуо Ишигуро грабна Нобеловата награда за литература за 2017 г. Ишигуро е роден в Нагазаки, но семейството му се мести във Великобритания, когато той е на 5 години.

"В романи с голяма емоционална сила той открива бездната зад илюзорното ни чувство за връзка със света", заявиха от Нобеловия комитет.

Ишигуро е автор на осем книги, както и сценарии за филми и телевизия.

На български език са издадени: "Остатъкът от деня", "Погребаният великан", "Никога не ме оставяй", "Когато бяхме сираци".

В понеделник Джефри Хол, Майкъл Розбаш и Майкъл Янг получиха приза за медицина и физиология заради работата им по изясняване на механизма на биологичния часовник. Вторник донесе на Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Тор Нобел за физика заради изследванията им на гравитационните вълни. Жак Дюбоше, Йоахим Гранк и Ричард Хендерсън взеха вчера Нобел за химия заради създаването на криоелектронна микроскопия, която опростява и подобрява изображенията на биомолекулите.

В петък ще бъде дадена наградата за мир, а икономическият "Нобел" на "Рексбанк" - в понеделник.

Тази година паричното измерение на наградата е увеличено с 12.5%.

Причината е, че средствата на фондацията, връчваща отличието, са се подобрили след няколко години на твърде високи разходи.

Увеличението е с 1 милион шведски крони до 9 млн. крони (1.12 млн. долара).

Това все пак остава под нивото от 2011 г., когато сумата бе 10 млн. крони.

Но след това се наложиха години на съкращения и сега ситуацията е стабилизирана, добавят от Нобеловата фондация.

Финансовата база за наградите е сума, дарена съгласно завещанието на Алфред Нобел, и се управлява от фондацията, основана 1900 г.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев