АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

1 ТОН РИБА И 24 КМ МРЕЖИ СА ЗАЛОВЕНИ ПРИ ПРОВЕРКИ НА ИАРА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

риба
06.10.2017 / 10:50

1 тон риба и 24 км мрежи заловени при проверките на ИАРА през септември

50 съвместни инспекции с Румъния по река Дунав

Над 1500 проверки на територията на страната извършиха инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) за периода от 1 до 30 септември 2017 г.

920 кг е иззетата риба, от която 230 кг е дарена.

Конфискуваните мрежи са с обща дължина от близо 24 000 метра.

За нарушенията са съставени 83 акта.

Обект на проверките бяха акваторията и бреговата част на Черно море и река Дунав, вътрешните водоеми на страната, търговската мрежа и транспортните артерии.

В продължение на започналите през месец август масирани проверки бяха осъществени няколко мащабни акции в два от водоемите на Бургаска територия, обект на най-много бракониерски набези – язовир „Мандра“ и езерото „Вая“.

В акциите участие взеха и доброволни сътрудници на ИАРА.

Общата дължина на извадените мрежи само от тези два водоема надвишава 17 км, а уловената с тях риба - над половин тон.

При съвместна проверка на български и румънски инспектори на 14 септември 2017 г. са проверени 15 лица, извършващи любителски риболов и 31 риболовни кораба, от които 7 румънски и 24 български.

В резултат са извадени от водите на реката общо 400 метра немаркирани мрежи.

Акцията е част от Плана за съвместна дейност на отдел Рибарство и контрол – Централен Дунав и Агенцията по рибарство на Румъния - филиал „Мунтения“.

Съгласно график, одобрен на работна среща с европейските партньори в гр. Виго, Испания, в периода от 14 до 17 септември 2017 г. инспектори от Агенцията по рибарство на Румъния и ИАРА - Бургас бяха извършени съвместни проверки и в акваторията на Черно море.

Международната проверка беше на пристанище Созопол при разтоварване на риболовни кораби, в търговската мрежа на града и проверки на морските съдове в околната акватория.

От ИАРА припомнят, че нейни структури се включиха активно в предотвратяване последствията от създалата се критична ситуация със спирането на водата на река Въча в Кричим, което предизвика масово ловене на балканска пъстърва и мряна.

Ръководството на ИАРА съвместно с горски служители и представители на местното сдружение на любителите риболовци останаха на пост да охраняват реката от набези до приключване почистването на реката.

Вследствие адекватните и своевременни действия на агенцията, бяха спасени над 2000 екземпляра от рибния ресурс в реката, в това число от маломерна пъстърва, с която реката беше зарибявана по-рано тази и миналата година.

източник:Пресцентър МЗХГ

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев