АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧВАТ ДЕЛАТА ЗА ОБЕЩЕТЕНИЕ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ВЗРИВА В ХИТРИНО

влаковата композиция при взрива
06.10.2017 / 09:00

В Софийския градски съд (СГС) започва първото от гражданските дела за обезщетение на пострадалите след взрива на цистерна на гара Хитрино, близо до Шумен.

На 10 декември миналата година влакова композиция с пропилен се взриви в селото. Десетки къщи бяха разрушени, загинаха 7 души, а 29 бяха тежко ранени.

Съдът е приел исковете срещу "Булмаркет рейл карго" ЕООД и "Булмаркет ДМ" ООД за допустими и е назначил няколко медицински и технически експертизи.

След трагедията се разбра, че застрахователната полица на фирма "Булмаркет" няма да е достатъчна, за да покрие щетите от експлозията.

"От наша страна със сигурност ще трябва да покрием щетите допълнително над застраховката", заяви преди време Станко Станков - собственикът на фирмата-превозвач.

През август стана известно, че повече от осем месеца след взрива общината е усвоила едва 1/6 от дарените и получени от държавата средства, пострадалите хора все още живеят във фургони, а общинската инфраструктура все още не е ремонтирана.

В средата на юни ДПС изключи кмета на Хитрино Нуридин Исмаил.

От партията уточниха, че причината за отлъчването му не е свързана с възстановяването на селото, а с неспазване на устава и създаване на условия за фракционерство.

Иначе обвинени са инцидента са само двамата машинисти, управлявали първия локомотив на влака - Димитър Михнев и Радослав Петков.

Това обяви през май тогавашният директор на националното следствие и сегашен член на ВСС Евгени Диков.

Наказателният процес ще се гледа в съда в Шумен.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев