АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БЛИЗО 31 МИЛИОНА ЛЕВА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЩЕ БЪДАТ ОТПУСНАТИ ЗА ЛОЗАРСТВО

лозя
05.10.2017 / 16:15

Близо 31 млн. лв ще бъдат разпределени измежду фирми и физически лица за преструктуриране на винени лозя.

Парите се осигуряват по линия на националната лозаро-винарска програма до 2018 г., която е част от Общата селскостопанска политика на ЕС.

Средствата ще бъдат разпределени между 86 проекта, съобщава в днешния си брой в. "Капитал Daily".

Oт информацията става ясно, че сумата от общо 30.9 млн. лв ще бъде разпределена между 86 кандидати, което прави средно 360 хил. лв за един проект.

Същевременно от списъка с класираните се вижда, че една голяма част от получателите на финансирането са физически лица, но сред класираните има и няколко винарски изби, които инвестират и в собствени лози.

Такива например са "Винекс Славянци", "Винарска изба 2002 Каблешково", "Домейн Юстина", "Винарска къща Мизия", "Марвин" и др.

От данните на фонд "Земеделие" не става ясно какъв е индивидуалния размер на финансирането, което ще получи всеки ден като от институцията са отказали да предоставят тази информация с мотив, че това е класиране на проектите, но сключването на договорите с кандидатите предстои.

Средствата по схемата за конверсия и преструктуриране на винени лозя могат да бъдат ползвани за презасаждане на лозя, изграждане и поддръжка на поливни съоръжения или взимането на мерки за борба с ерозията.

Всеки от класираните сега кандидати ще трябва да поиска авансово или окончателно плащане в рамките на финансовата 2018 г.

Освен по тази схема, програмата за лозаро-винарския сектор осигурява още средства за реклама на вина в държавни извън ЕС и за инвестиции в предприятия.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев