АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ СЪДИ ИРЛАНДИЯ, ЗАЩОТО НЕ СИ ИСКА МИЛИАРДИТЕ ОТ "ЕПЪЛ"

Европейската комисия
04.10.2017 / 15:30

Европейската комисия обяви в сряда, че повдига съдебен иск срещу Ирландия заради това, че правителството не е поискало да си възстанови близо 13 млрд. евро, които американската компания "Епъл" (Apple) дължи като данъци.

Властите в Дъблин отново нарекоха решението "достойно за съжаление".

През август 2016г. Еврокомисията реши, че технологичният гигант е получил незаконна държавна помощ под формата на данъчни привилегии.

Случаят е само един от няколкото, в които ръководството на Европейския съюз се опитва да промени отношенията между мултинационални корпорации и предимно малки страни в съюза, които са ги привлекли с обещания за плащане на по-ниски данъци.

"Повече от една година след решението на комисията Ирландия не си е възстановила парите.

Разбира се, разбираме, че в някои случаи подобна операция може да е по-сложна и винаги сме били готови да помогнем.

Но страните членки трябва да постигнат значителен напредък във възстановяване на конкуренцията", заяви Маргрете Вестагер, еврокомисар по въпросите на конкуренцията, цитирана от "Ройтерс".

Според нея Дъблин не е опитал да си върне дори част от милиардите евро.

Крайният срок това да стане бе 3 януари 2017г., но промяна не е настъпила и "Епъл" продължава да се възползва от данъчен режим, който е обявен от Еврокомисията за незаконен.

Компанията обжалва решението и комисията направи в сряда последната от възможните стъпки за санкциониране като поиска да се произнесе Съдът на Европейския съюз в Люксембург.

Вестагер отказа да прогнозира какви биха били наказанията срещу Ирландия, ако правителството ѝ не приложи решението и Еврокомисията спечели делото.

Финансовото министерство в Дъблин заяви, че никога не е приемало анализа на Еврокомисията по казуса, но потвърди, че ще си търси парите в зависимост от решението по обжалване на санкцията от Брюксел, което е започнало и правителството на Ирландия.

Дъблин настоява, че непрекъснато е в контакт с Еврокомисията и "Епъл" и е близо до регистрирането на ескроу сметка, за което е необходимо наемането на поне един инвестиционен мениджър за управлението ѝ.

"Изключително много съжаляваме, че Комисията предприе това действие, особено свързано със случай за възстановяване на толкова огромна сума", се казва в официалната реакция на министерството.

Вестагер припомни, че в други сходни казуси с данъчни преференции като този на "Фиат" и Люксембург, на "Старбъкс" в Холандия и на 35 компании в Белгия, парите са били възстановени още преди да е изчерпана процедурата за обжалване.

В тези случаи сумите бяха значително по-малки.

Еврокомисията казва, че Ирландия е напреднала в изчисляването на конкретната сума, която би трябвало да си иска от "Епъл", но продължава да си поставя като краен срок не по-рано от март 2018г.

Както ирландците, така и страните от Бенелюкс са критикувани от по-големите икономики в ЕС, че източват към себе си данъчни приходи, докато правителствата на 28-те държави членки преговарят в търсене на компромис и реформи по оплетения проблем.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев