АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

КАБИНЕТЪТ ОДОБРИ ОТПАДАНЕТО НА СВИДЕТЕЛСТВОТО ЗА СЪДИМОСТ ПРЕД АДМИНИСТРАЦИЯТА

Новата сграда на Софийския районен съд
04.10.2017 / 14:05

След като преди четири месеца премиерът Бойко Борисов нареди да отпадне свидетелството за съдимост "като такъв документ", кабинетът одобри законова промяна за отпадане на изискването да се представя свидетелството пред администрацията.

Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, съобщи правителствената пресслужба.

С него се предлага изменение на 68 закона, в които се съдържа изискването за представяне на свидетелство за съдимост пред администрацията.

Целта е да се установи принципът на служебно събиране на информация за съдебния статус на физическите лица.

С предлаганите промени ще се постигне значително намаляване на административната тежест както от гледна точка на време, така и от гледна точка на разходи за гражданите във връзка с получаването на услугата.

Свидетелството за съдимост е един от най-често срещаните удостоверителни документи, които се изискват от гражданите в рамките на административни производства, въпреки че данните са налични в друга администрация.

Предложението е в изпълнение на един от основните приоритети, изведен в програмата за управление на правителството за периода 2017-2020 г. - намаляване на административната тежест за бизнеса и за гражданите, се казва още в съобщението.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев