АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ ЗАКРИВА ПОЧТИ ВСИЧКИТЕ СИ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА В РУСИЯ

Европейската банка за възстановяване и развитие
04.10.2017 / 13:10

След броени месеци Европейската банка за възстановяване и развитие ще закрие 5 от седемте си представителства в Русия и ще запази офисите единствено в Москва и Санкт Петербург.

Причината е охлаждането на отношенията с властите в страната и практическото замразяване на кредитирането след анексирането на Крим през 2014г. съобщи "Ройтерс".

В ексклузивен репортаж агенцията допълва, че западните санкции са станали причина банката, в която акционери са десетки държави от Европа и САЩ, да намали значително дейността си на пазар, който години наред бе най-големият и най-печелившият за ЕБВР.

Източници от банката казват на "Ройтерс", че идеята не е съвсем нова, а говорител потвърди във вторник, че решението вече е взето.

"Закриваме пет малки офиса в Екатеринбург, Красноярск, Ростов на Дон, Владивосток и Самара в края на първото тримесечие на 2018г.", казва управляващият директор по комуникациите Джонатан Чарлз. От руското правителство потвърдиха, че са информирани за решението.

Преди кризата от 2014г. в ЕБВР имаше в страната общо около 160 служители и проекти за около 10 млрд. евро - от заводи за коли на "Фолксваген" до дялово участие в стоти[и компании и банки.

След това дейността бе свита до няколко проекта, в които руски компании инвестират в други държави заедно ЕБВР.

Резултатът е, че близо половината от персонала се премести в други страни или напусна банката.

В началото на 2017г. представители на ЕБВР казваха неофициално, че има надежда да се поднови работата с частни руски предприемачи.

Но тя бе попарена от влошаването на отношенията между Москва и Вашингтон след разкритията за намеса на руснаците в политическата кампания в САЩ през 2015-2016г.

През май Москва обвини ЕБВР, че се била превърнала в инструмент на западната външна политика.

Причината бе, че бордът на диреторите отхвърли предложението да бъде подновено кредитирането за Русия.

ЕБВР продължава да има инвестиционен портфейл в страната в размер наоколо 3 млрд. евро, но той бързо се свива с процеса на връщането от фирмите на отпуснатите заеми и нормалния процес на продажбата от банката на дяловото ѝ участие.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев