АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ГЛАСУВА ПРОЕКТА НА АНТИКОРУПЦИОНЕН ЗАКОН

Правителството
04.10.2017 / 10:10

Правителството ще гласува проекта за антикорупционен закон, става известно от дневния ред на правителственото заседание.

Проектът, изготвен от министерството на правосъдието, беше представен през лятото, като тогава министър Цецка Цачева каза, че срокът за приемането му от парламента е края на годината.

Междувременно и БСП обяви и представи проект за подобен закон.

Проектите си приличат, като и двата бяха силно критикувани от представители на съдебната власт и неправителствения сектор.

Проектът на управляващите предвижда нов независим орган, който да обединява функциите на съществуващи публични органи и звена с основната роля да извършва реални проверки на декларациите за имущество и интереси, да осъществява производства за установяване на конфликт на интереси и да извършва отнемането на незаконно придобито имущество.

Новият орган ще се нарича Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Бъдещата комисия ще стъпи на базата на сега действащата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, като към нея се вливат Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР), съответното звено от Сметната палата.

Според Цачева в република с парламентарно управление председателят на този единен орган следва да се избира от Народното събрание и останалите му членове.

Това е поредният опит за приемане на такъв нормативен акт.

В края на мандата на предишния парламент от програмата на правната комисия и Народното събрание отпадна проектът, известен като закона на тогавашния вицепремиер Меглена Кунева.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев