АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ФРАНЦИЯ ДАДЕ ИЗВЪНРЕДНИ ПРАВОМОЩИЯ НА ФРЕНСКАТА ПОЛИЦИЯ В БОРБАТА С ТЕРОРА

Жерар Колон, вътрешен министър на Франция.
04.10.2017 / 09:00

Извънредните правомощия, с които френската полиция разполагаше покрай извънредното положение, въведено заради терористичните нападения от последните близо две години, вече са фиксирани в закон, приет късно във вторник.

Франция остава "в състояние на война", заяви вътрешният министър Жерар Колон, аргументирайки защо униформените трябва да имат повече права да претърсват и да ограничават движението на хора.

"Предотвратихме множество атаки от началото на годината, които можеше да причинят много жертви", добави той в интервю пред радио "Ентер".

Последният терорстичен акт стана в неделя на жп гара в Марсилия, където мъж, известен на полицията с поне 8 различни имена, уби с нож две жени.

Правителството твърди, че извънредните мерки, временно предоставени на спецслужбите след атаките от ноември 2015г., са улеснили превантивната им работа. Сега те вече са закон с ограничен надзор от правосъдните органи.

Вътрешното министерство вече може без одобрение от съдия да създава зони за сигурност, когато има заплаха, да ограничана движението на хора и автомобили, както и да извършва обиски в такива зони.

Режимът в такива зони ще действа до 1 месец и частни охранителни компании ще могат, под полицейски надзор, също да спират и претърсват.

Увеличават се правата да бъдат закривани молитвени места за срок до 6 месеца, ако разузнаването прецени, че в тях религиозни лидери подстрекават към насилие във Франция или оправдават терористични актове.

В рамките на 48 часа след решението то може да се обжалва пред съда.

По-лесно - но все пак със съдебно разрешение - става за полицията да претърсва частна собственост.

Засилва се правото да бъде ограничавано придвижването на хора, включително с поставянето на проследяващи електронни гривни, в случаите, когато те са оценявани като заплаха за националната сигурност.

Обществеността не реагира с критики на проектозакона, включително защото по-малки нападения продължават почти всяка седмица.

Според правозащитници, обаче, текстът ограничава граждански свободи.

Миналия месец от "Хюмън райтс уоч" казаха, че се предоставят на изпълнителната власт твърде големи права да ограничава правото на хората във Франция да се молят свободно, да се събират, придвижват, изразяват и да разполагат със свое лично пространство.

Критици като Жак Тубон казват, че в текста няма прецизно определение какво е тероризъм и това оставя пространство за злоупотреби.

От друга страна, има критици, твърдящи, че законът трябва да е още по-строг. Депутатът Ерик Сиоти смята, че властите трябва да могат да гонят чужденци, заплашващи обществената сигурност.

Макар че законът подлежи все още на някои допълнения и корекции до средата на октомври, в него се определя, че извънредните мерки ще действат поне до 2021г., а правителството ще се отчита всяка година пред парламента как използва новите правомощия.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев