АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ НА ГРАВИТАЦИОННИТЕ ВЪЛНИ ВЗЕХА "НОБЕЛ" ЗА ФИЗИКА

Учените Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн
03.10.2017 / 15:45

Учените Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн печелят Нобеловата награда за физика за приноса си с проучването на гравитационните вълни, обяви Нобеловият комитет днес. "Това е нещо напълно различно и ново, което отваря вратите към невиждани светове, гласи изявлението.

Съкровище от открития очакват хората, които успеят да уловят вълните и да интерпретират посланието им."

Вайс, който получава половината награда, работи в Масачузетския технологичен институт.

Кип Торн и Бари Бариш, които си поделят другата половина - в Калтех.

И тримата участват в Обсерваторията LIGO - проект на изследователи от над 20 държави за наблюдаване на гравитационните вълни.

Според теорията на относителността на Алберт Айнщайн те изпълват вселената, движейки се със скоростта на светлината, и се създават при ускоряването на масата - например, когато фигурист на лед направи пирует или когато две черни дупки се въртят една около друга.

Описани от него преди век, сега те са видими за учените.

Успехът на LIGO се състои в това, че, използвайки два гигантски лазерни интерферометъра, учените са успели да измерят изменения, хиляди пъти по-малки от атомното ядро, при преминаване на гравитационни вълни.

Детекторите на LIGO са успели за пръв път да уловят невъобразимо слабите вибрации на 14 септември 2015 г., но учените са обявили данните си едва на 11 февруари 2016 г. Последствията от сблъскването на две черни дупки преди повече от милиард години се усещат на Земята едва в наши дни.

Вчера Джефри Хол, Майкъл Розбаш и Майкъл Янг получиха приза за медицина и физиология заради работата им по изясняване на механизма на биологичния часовник.

Утре ще бъде обявена наградата за химия, в петък - за мир, икономическият "Нобел" на "Рексбанк" - в понеделник, а Нобеловата награда за литература ще бъде обявена на неуточнена засега дата.

Тази година паричното измерение на наградата е увеличено с 12.5%.

Причината е, че средствата на фондацията, връчваща отличието, са се подобрили след няколко години на твърде високи разходи.

Увеличението е с 1 милион шведски крони до 9 млн. крони (1.12 млн. долара).

Това все пак остава под нивото от 2011 г., когато сумата бе 10 млн. крони.

Но след това се наложиха години на съкращения и сега ситуацията е стабилизирана, добавят от Нобеловата фондация.

Финансовата база за наградите е сума, дарена съгласно завещанието на Алфред Нобел, и се управлява от фондацията, основана 1900 г.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев