АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

БЕЛГИЯ ОТНЕМА ПРАВОТО НА ПРЕБИВАВАНЕ НА ИМАМА НА ГОЛЯМАТА ДЖАМИЯ В БРЮКСЕЛ

централната джамия в Брюксел
03.10.2017 / 13:00

Белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен съобщи, че е решил да бъде отнето правото на пребиваване на имама на централната джамия в Брюксел.

Имамът е гражданин на Саудитска Арабия.

Разполагаме с много ясни данни, че имамът е салафит, изключително радикализиран, консервативен и опасен за нашето общество и за националната сигурност, коментира Франкен.

Контролът над финансирането на джамиите в Белгия е държавен приоритет и ще бъде затегнат, добави държавният секретар в интервю за национална медия. Франкен заяви, че Белгия няма проблем с исляма, а с радикалния ислям и със салафизма.

Саудитска Арабия е стопанин на централната джамия в Брюксел с дългогодишен договор.

Общо в Белгия джамиите са 320, от тях 70 са в Брюксел, а в около 10 на сто от общия брой се проповядва салафизъм, сочат официални данни.

Броят на джамиите в Белгия, където се проповядва салафитския прочит на исляма, включително идеята за джихад, е нараснал двойно от 2001 г. насам.

От 70-те джамии в Брюксел едва 13 са признати за официални храмове от държавата.

През юни Федералният парламент на Белгия прие резолюция за преразглеждане на отношенията с Рияд.

В документа се призовава за "задълбочен размисъл" по дипломатическите, търговските и другите връзки със Саудитска Арабия. Резолюцията съдържа призив федералните власти да прекратят продажбата на оръжие за Рияд.

Въпросът за отношенията между Саудитска Арабия и Белгия доби особена чувствителност покрай миналогодишните атентати в Брюксел.

Това бе свързано със съмненията, че в джамията се проповядва радикален ислям, възприет за държавна политика в Саудитска Арабия.

По официални данни Саудитска Арабия е най-големият вносител на оръжие в света, а Белгия е най-големият европейски износител на военно леко стрелково въоръжение. Годишно белгийските оръжейници печелят около 1 млрд. евро, като 60% от производството им бива изнасяно за Саудитска Арабия.

Валонският оръжеен комплекс осигурява работа на 15 000 семейства и е основна част от местната икономика.

източник:Dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев