АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СНОЩИ КМЕТЪТ НА СЛИВЕН СТЕФАН РАДЕВ ОТКРИ РОМСКИТЕ ДНИ НА КУЛТУРАТА В СЛИВЕН

ромски дни на културата
03.10.2017 / 11:35

„Продължавайте да съхранявате своята идентичност и да покажем, че думи като „социално включване” не са куха фраза”.

С тази думи кметът на община Сливен Стефан Радев откри Ромските дни на културата на концерт-спектакъл тази вечер в зала „Сливен”.

„Това събитие, на което община Сливен е съорганизатор, е част от нашата политика за обогатяване културния живот на нашите съграждани.

Ние уважаваме усилията на всяка общност и правим необходимото за тяхното популяризиране”, посочи Радев.

Кметът на Сливен изрази специална благодарност на Ромска академия за култура и образование за съхраняването и популяризирането на традициите на ромите.

„Разчитам, че заедно с Вас ще решим и една от най-трудните задачи днес – да ограничим отпадането на децата от училище, защото това е грижа не само за нашата област, а за цяла България”, каза още Радев.

За трети път Сливен посреща творци и учени от цялата страна.

Първият ден, е посветен на творчеството на гениалния ромски композитор, диригент, музикант и педагог Йордан Русчев (ДАНКО).

Празникът беше открит с тържествен концерт, в който взеха участие хор „Романи чълхъя”(„Ромски звезди”), Теодосий Спасов, популярните ромски попфолк-звезди Бони и Щилиян, оркестър „Карандила”, танцьорите на хореографа Атанас Атанасов.

Утре в ХГ „Димитър Добрович“, в 10 часа, ще бъде открита изложба под наслов „Ромско изкуство и занаяти“ – с участието на художници и занаятчии от страната; в зала „Сирак Скитник“ в 11 часа ще бъдат обявени отличените от журито в Първи конкурс за поезия на името на Усин Керим.

На 3 октомври от 19 ч., в зала „Зора“, ще се състои моноспектакъл „Цигански колела“ на младата актриса Наталия Цекова и Мартин Любенов – акордеонист.

На 4 октомври от 9.30 ч в хотел „Спорт палас“ започва научна конференция на тема: „Ромите през 21 век - култура и идентичност.“  

Ромските дни на културата са част от «Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в Сливен” и се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.

източник:Пресслужба - Община Сливен

Още снимки от новината

ромски дни на културата

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев