АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

МИЛЕН РУСКОВ В СЛИВЕН: ЕДНА СТАРА СНИМКА СТАНА ПОВОД ЗА "ЧАМКОРИЯ”

Милен Русков в Сливен
02.10.2017 / 09:40

Милен Русков безспорно е едно от най-ярките имена на съвременния ни писателски небосклон. Безапелационен и поразително самобитен, неизкушен от литературната конюнктура, добросъвестен и честен към работата, романите и героите си, а и към „прочита си” на българската история, той някак внезапно разбърка картите и критериите за модерност и качество в литературния ни пасианс.

Романите му „Възвишение” и „Чамкория” върнаха на литературата ни автентичните и свежи гласове на обикновените, просторечиви хора, озовали се във водовъртежа на потресаващи исторически събития и колизии. Върнаха й и размисъла за човека, тласнат от съдбата към неотменимата сингулярна точка, трансформираща епохално живота. А заедно с това преродиха и традицията на епичния литературен наратив, раздипляйки и уплътнявайки сюжетната тъкан с оригинални и исторически достоверни детайли.

В събота, в Сливен, писателят спомена с респект името на Захари Стоянов, може би усещайки някакво литературно сродство с автора на „Записки по българските въстания”. Което ние, читателите, долавяме в рядката дарба да се прочувства и претвори - през сълзи и смях, през човеци, герои и случки, вездесъщата ирония на живота.

Прекрасна и топла среща се получи в Сливен, защото хората бяха дошли да се намерят и да общуват, а не да четкат културното си оперение.

И да научат още за най-нашумелия напоследък български роман – „Чамкория”, който вече има предложения за филмиране.

Действието на романа се развива през 20-те години на ХХ век - години на остро политическо противопоставяне и насилие, граничещо с необявена гражданска война. Главният герой на книгата – бай Славе, е шофьор на омнибуса от София до Чамкория. И интерпретацията на историческата трагика и битовата събитийност през неговия доста семпъл и смешен ум придава на повествованието неподражаем трагикомичен колорит и вътрешен ритъм.

На срещата със сливенската публика Милен Русков открехна завесата за творческата история на новия си роман. Провокацията за написването му дошла от една снимка. От нея „изплувал” главният героят на романа – бае Славе, шофьор на омнибуса от София до Чамкория, и „загворил” на типичния за едновремешните софийски тарикати жаргон.

„И тогава реших да напиша тази книга. Разбира се, аз вече знаех много неща за 20-те годни. Знаех, че те са драматични и с много интересни характери”, каза Милен Русков. Още докато работел върху „Възвишение” и проучвал Арабаконак, попаднал на не много известния факт за атентата срещу царя, извършен на 14 април 1925 г. от анархистите. Също там. „Тогава ми станаха интересни атентаторите. Реших, че когато приключа с „Възвишение”, ще се върна да проверя що за хора са били те. И наистина ги проучих. Така разбрах, че в тях има страхотна история, и тя прилича на каубойските филми. Само че това са политически каубои, и ако се направи филм, би се получил много по-сложен”, разказа още Милен Русков. Но имал готовност да напише и още 2 книги, също с много хубави герои и истории. Коя от трите възможности ще се роди, зависело от някакъв външен тласък. И ето че изборът бил провокиран от тази снимка.

Която заплита двете истории. На автора и на неговия роман.

Това е снимката от корицата на „Чамкория”…

Мариана Иванова

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев