АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ПЪРВИТЕ ПЛАСТИЧНИ ОПЕРАЦИИ В МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР "БЮТЕ" В СЛИВЕН СА ВЕЧЕ ФАКТ

операционна
23.09.2012 / 11:02

Двама от елитните пластични хирурзи на България - проф. Иван Трайков и д-р Елеан Зънзов от университетската болница "Св. Георги" в Пловдив, вече извършиха първите успешни пластични операции в новия медицински център "Бюте" в Сливен.

Центърът се намира на бул. "Хаджи Димитър" N 19.

Там се срещнах и разговарях с д-р Елеан Зънзов:

- Защо решихте да се занимавате с пластична хирургия?

- Аз дълги години съм работил обща хирургия – коремна и гръдна. Но от самото начало проявявах интерес към този дял на хирургията. Както казва един колегите, с които работим, обикновено хората не питат какво си направил, а колко шева има на раната. Естествено това не е причината, просто стремежът ми е към по-красивата част от медицината, с повече естетика, с повече възможности строго индивидуално да покажеш собствените си умения ...

- Това е почти като да си скулптор?

- Не смея да го казвам, макар, че като ме питат с какво се занимавам, отговарям, че с изкуство – смее се д-р Зънзов.

- За колко време човек навлиза в тънкостите на този раздел от хирургията… и изкуството?

- Нашата работа е такава, че никога не се научаваш докрай и това е интересното и предизвикателното. Защото постоянно излизат нови неща, постоянно хората искат нещо повече. Но, общо казано, за мен е много важна общата хирургична основа, която е и една голяма част от пластичната, реконструктивната и естетичната хирургия… А времето е много индивидуален фактор, пък и зависи къде работиш. Има разлика да работиш в малка или голяма болница, в кабинет, в клиника и т.н. Има значение и с кого работиш ...

- А Вие какво бихте казали за хората, с които работите?

- Само хубави неща! С професор Трайков работим от 6-7 години, откакто се занимавам с пластична хирургия.

- А какво мислите за пластичните хирурзи „менте”?

- Темата е много деликатна. Правилата са ясни и точни. Има специалност по пластична хирургия, и тя се придобива по определен начин, за определен срок на специализация, с полагане на изпити. Това е пътят да се занимаваш с пластична хирургия. За съжаление, в България законодателството в момента разрешава на всеки един, който реши да се занимава с това, да няма никакви проблеми. Та „менте” за мен са хората, които не са минали по този път. Не смея да кажа, че те не могат да правят някои неща, но мисля, че правилата са ясни и трябва да се следват. Отделно има и доста колеги, които се занимават с пластична хирургия единствено и само от комерсиална гледна точка и си позволяват да правят абсолютно всичко без всякакъв ценз.

- Кое преобладава в работата Ви в университетската болница – козметиката или отстраняването на дефекти причинени от травми например?

- Естетичната хирургия е част от пластично-възстановителната хирургия, която се занимава с доста сериозни вродени малоформации, с придобити дефекти, със следтравматични състояния. Мога да кажа, че за пластично-възстановителната хирургия се занимава с много широка гама сериозни проблеми. В клиниката ни в Пловдив, едно от малкото места в България, където може да се специализира пластична хирургия, работим пълен обем от всички пластичновъзстановителни, конструктивни и естетични операции. Точна статистика кое преобладава ми е трудно да ви дам в момента. Занимаваме се и с болни с изгаряния. И може би изгарянията и последствията от тях са на водещо място.

- Какво е предложението, което получихте тук, в Сливен?

- В медицински център „Бюте”, който е специализиран за рехабилитация и за пластична хирургия, нашата част от работата е да откликнем на всичко, от което хората в града имат нужда като пластична и възстановителна хирургия. И естетична, защото донякъде всички тези наименования се припокриват и аз ги използвам едно след друго, защото някои твърдят, че естетичната не е пластична, пластичната не е естетична, а еди коя си не е реконструктивна.... Но сме готови да откликнем на всички нужди…. А защо избрахме център „Бюте”? Просто ни поканиха тук, центърът отговаря на всички изисквания, има всички възможности за много добра работа.

- А Вие имате ли предпочитания, какво Ви допада да правите – да слагате силикон или ....?

- Предпочитам да виждам хората доволни и щастливи. Какво правя точно аз няма значение. За нас хората са пациенти и имат нужда от помощ. Наскоро ми направи впечатление един термин – естетично здраве. Мисля си върху него и, според мен, би трябвало да има такова. Когато човек се чувства добре и в хармония със себе си, е по-здрав.

- А на какво ниво е оборудването в Сливен?

- медицинският център разполага с всичко, което е необходимо за пълния обем пластични операции.

- Разбрах, че тук ще се работи само с маркови импланти и медикаменти?

- В медицината, ако тези неща не са маркови, просто нямат място! Има фирми, които предлагат продуктите си малко по-скъпо или малко по-евтино, но това не прави едните или другите по-значими, според мен. Но категорично ще работим само с най-качествените материали, абсолютно гарантирано.

- Възможно ли е да отговорите на всички изисквания и очаквания на своите пациенти?

- Голяма част от работата на пластичния хирург е да отговори на очакванията на пациента, стиха очакванията му са реалистични. Но понякога става въпрос за твърде нереалистични очаквания. Работата на хирурга е и това – от една страна да предложи вариант за решаване на проблема, а от друга страна - да бъде достатъчно откровен, за да не заблуди пациента в неговите очаквания.

Мариана Иванова

Професор Иван Трайков и д-р Елеан Зънзов ще работят в медицински център "Бюте" в Сливен по два дни в седмицата.

Телефони за записвания за консултации: 044/ 56 76 56 и 0884/941 410.

Професор д-р Иван Трайков е зам.-председател на Комисията за

придобиване на специалност "хирургия" в София. Той е основател и началник на

Клиниката по изгаряне, пластична, естетична и реконструктивна хирургия в

Университетска болница "Св. Георги" - град Пловдив и главен републикански консултант за Южна България по изгаряне, пластична, реконструктивна и естетична

хирургия;

Д-р Елеан Зънзов е специализирал Обща и Пластично-възстановитела и естетична

хирургия, главен асистент към катедрата по пропедевтика на хирургическите болести в МУ - Пловдив.

Още снимки от новината

д-р Елеан Зънзов и проф. Иван Трайков наоткриването на МЦ "Бюте"

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев