АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен, снимка: Агенция Сливен
09.09.2012 / 23:48

На отечествен кинопреглед навяваше тази седмица.

Но далеч не само заради това, че в последния ѝ ден се падна годишнината от Девети септември, и дори не заради общоградското честване на 101-та годишнината от рождението на Тодор Живков в Правец.

А поради факта, че от родните новинарски емисии все по-натрапчиво се разнася лъх на соц и пропаганда, и дори директно на соцпропаганда. Неин творец и рупор са почти без изключение електронните и печатни медии с национален обхват, което говори за напреднал стадий на зависимост и корупция.

За илюстрация само няколко заглавия от пресата и новинарските сайтове: „Цветанов: През втория мандат на ГЕРБ ще се случат чудеса”, „Борисов: от догодина България вече няма да е най-бедната страна в Европа”, „Просветният министър обяви война на чалгата в училище”, „България качи 12 места по конкурентоспособност”.

Както изглежда обаче, дръзновението на медиите (разбирай управляващите) е леко предозирано, най-малкото предвид прокрадналите се през седмицата и други статистики и новини. Оказа се, че институтът, изготвил данните и анализа за конкурентоспособността на българската икономика, е получил от правителството, под формата на поръчки за различни проучвания, половин милион лева; че според последните изследвания на „Галъп Интернешънъл” 38% от българите се лишават от средства за здраве, а 61 % режат от разходите си за храна; че само за месец цените на основни хранителни стоки са скочили с 9 %; и че въпреки оптимистичните прогнози на енергийния министър Добрев за поевтиняване на газа, пропанбутанът е дръпнал с 5 % нагоре. Оказа се също, че безработицата продължава своето настъпление, и само през осемте месеца на 2012-та година нови 200 хиляди българи са останали без препитание; а с обещанията си да се измъкнем от дъното на класациите по бедност догодина, премиер-министърът Борисов всъщност е нямал предвид ръст на българската икономика и респективно на покупателна способност на българина, а влошаване на икономическите показатели на някои от държавите в ЕС, засегнати драматично от световната финансова криза. (Което граничи с леко злорадство, характерно, впрочем, за манталитета на соцпропагандата). Що се отнася до изявленията на образователния министър Игнатов, че ще прогони чалгата от училищата, достатъчно е само да си опресним култовото му изказване, че Азис е герой за днешните български деца. В тази поредица не би трябвало да пропуснем и опита на плеадата пиари на земеделския министър Найденов да отклонят вниманието на обществото от скандалната и предрешена продажба на 154 хиляди декари земеделска земя с компенсаторки, под предлог, че това са маломерни и непродуктивни парчета. От няколкото журналистически разследвания стана ясно, че всъщност в ход е схема за изкупуване на безценица на огромни земеделски площи, включително в защитени територии. От проправителствените медии веднага разтръбиха, че министърът се е отказал да продава част от включените за продан пасища в зоната на връх Миджур, вследствие сигнал от природозащитни организации. Само че далаверата е толкова крупна по замисъл и обем, че е почти невъзможно да бъде проследена, най-вече поради факта, че търговете ще се провеждат из цялата страна. Пред нея феодалните увлечения на премиера Борисов, като това да вози футболния си отбор с правителствения самолет (което се оказа абсолютно незаконно) приличат на невинна детска приумица.

„Корупция и престъпност тровят България” - написа през седмицата агенция „Ройтерс” в свой коментар. С което ни припомни времето, когато реалната картина и истинските новини от България достигаха до нас единствено през чуждите радиостанции и преса.

Но – настоящият ни премиер едва ли има ярък спомен от това. Тъй като е бил твърде зает да охранява Тато…

Що се отнася до Сливен, седмицата бе все още лежерно отпускарска.

С военни почести и цветя бе почетен Деня на Съединението, с митинг на белите коси – годишнината от 9-ти септември.

На брифинг пред медиите Общината рапортува за успешно преминалата подготовка за новата учебна година и посещенията на сливенски делегации в побратимените градове Тернопол (Украйна) и Печ (Унгария). В края на кратката работна седмица дойде и дългоочакваната новина, че на 17 септември предстои подписване на договора за новия воден проект на града.

През седмицата в Сливен още: полицаите разбиха нелегален цех за производство на алкохол; на специална презентация „Белла България” обяви, че разкрива 150 места за работници от Сливен; сливенската Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов” получи поредно високо признание – нареди се сред 12-те учебни заведения в България, наградени с допълнително финансиране от МОМН заради високите си постижения в учения процес и елитните класирания на свои възпитаници на национални и международни състезания; с премиера Държавен куклен театър – Сливен откри новия си творчески сезон.

С фалстарт - заради заявеното пенсиониране на адвокат Руси Големанов, в Сливенския окръжен съд започна поредното дело срещу екскмета Йордан Лечков за злоупотреба със служебно положение при избора на изпълнител на ремонт в III-то основно училище. Но пък за разлика от нерадостната пенсионерска съдба, съпругата на г-н Големанов - Юлиана Колева, депутат от ГЕРБ, е сред най-сигурните членове на новия Висш съдебен съвет. Потвърди го лично пред медиите председателката на Народното събрание Цецка Цачева, състудентка на сливенската юристка.

„Очаква ни интересен политически сезон”, коментира в интервю за Агенция Сливен синият депутат Кирчо Димитров и прогнозира ескалация на популизма в общото парламентарно говорене и в действията на управляващите.

В Сливен политическите развития също ще бъдат интересни. Заявката вече бе направена по повод предстоящото заседание на местния общински съвет, за което отново се появиха спорове доколко законно и легитимно ще е то.

А иначе, лятото все още не бърза да си ходи, и е по цигански щедро на топли дни.

А и емигрантите, завърнали се в родния град за ваканцията, някак също не бързат да си отиват, изглежда кризата е повод за преосмисляне и премисляне на носталгични алтернативи.

За завръщане?…

В добре забравения кинопреглед.

Мариана Иванова

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев