АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен
29.07.2012 / 20:40

Температурни рекорди белязаха последната седмица на юли.

Те бяха измерени не само в синоптичните станции на страната, а и в новинарските емисии и студиа.

Безспорно най-разгорещено бе около течащото разследване на терористичния акт на летище „Сарафово” край Бургас, който предизвика силен международен отзвук и фокусира вниманието на световните медии към България.

И докато версиите за технологията и авторите на атентата ескалираха към точката на кипене в международен политически план, българските власти така и не успяха да извадят смислена версия за случилото се. Някак неубедително прозвучаха и оправданията, че България ще излезе с позиция за атентата, едва когато завърши разследването. Междувременно от намесата на различните чужди служби, начело с тези на Израел, долъхтя неприятният извод, че страната ни не само е един доста разграден двор, но и няма адекватен професионален капацитет, за да се справи с разследване от такова естество и мащаб. Което неизбежно бие по реномето на първите ни държавни мъже (и любимци на нацията) – премира и неговия вътрешен министър, и развенчава доста големите им претенции точно в тази сфера…

Оказа се, че всички държавни структури в България са „пропуснали” предупрежденията за възможни атентати срещу израелски туристи, проспали са охлабената охрана на летищата в разгара на туристическия сезон, а както изглежда, са сгрешили и самоличността на нарочения за атентатор. Изобщо, от страна на МВР и медийните му глашатаи бе демонстрирана една куриозна серия от гафове, която извади на показ наличния им професионален капацитет. Който, впрочем, едва ли е тайна за някого в тази страна.

Това обаче не попречи на министър Цветанов истерично да напада всички свои опоненти по време на изслушването при закрити врати в Народното събрание и, разбира се, да прехвърля чисто професионалния казус в полето на политическото пустословие, където се чувства много по-подготвен и уверен. Явно агресивността на силовия вицепремиер е изненадала дори председателката на парламента Цецка Цачева, която се видяла принудена да прекъсне дебата по казуса „Бургас”.

Премиерът Борисов пък, в същия стил, се озъби на Брюксел, че, видите ли, можело и Шенген да се окаже недостатъчно надеждна граница за България, намеквайки, че извършителят е влязъл у нас през шенгенска държава. В подкрепа на тезата си двамата съратници цяла седмица пласираха на медиите сводка с най-големите терористични актове на последното десетилетие из света, опитвайки се по този начин да омаловажат своята вина за случилото се. Експерти по темата обаче ги контрираха с въпроси като: има ли грешки в официалната държавна политика спрямо страните от Близкия Изток; защо се получава огромното разминаване между версиите на разследващите от израелска и българска страна; защо не са предприети адекватни мерки за гарантиране сигурността на летищата в страната; на фона на внушителния бюджет на МВР (включително за подслушване) и при скромната територия на България, какво възпрепятства следенето и противодействието на „спящите клетки” на фундаментализъм и тероризъм; и не на последно място: има ли разнобой в службите за разузнаване и сигурност? А корупция?

Атентатът в Бургас породи разпалени дебати и по време на свикания от президента Плевнелиев Консултативен съвет по национална сигурност, където бе препоръчана преоценка на концепциите за борба с тероризма; фокусира и политическия дебат около поредния (пети) вот на недоверие към кабинета, предизвикан заради критичния доклад на ЕК по напредъка на България в областите правосъдие и вътрешен ред. За пръв път докладът намекна за дефицит на политическа воля от страна на ГЕРБ за справяне с основните проблеми – корупцията и организираната престъпност, отчете непрозрачната и безпринципна дейност на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и отявления политически натиск върху съда, илюстриран с казуси като „братя Галеви” и „Мирослава Тодорова”.

През седмицата председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова (дръзнала да съди вътрешния министър Цветанов за клевета) отново бе публично унизена от петчленен състав на Върховния административен съд, който потвърди уволнението ѝ. Това се случи по един безогледен, безцеремонен и почти садистичен начин, под очевидното давление на ВСС (чийто основен критик е оглавяваната от Тодорова организация) и въпреки протестите на съдии, адвокати, съсловни и правозащитни организации, които излязоха в нейна защита. Очевидно тенденциозната политическа поръчка, изпълнена от ВАС, бе с демонстративна и назидателна цел. Предупреждение към следващите непослушни в системата… Фрапиращо доказателство за съдебната гнилоч в България, водеща до верижно и всеобхватно разложение по всички етажи и брънки на държавния и обществения организъм.

А това усещане за липса на елементарна справедливост и пиетет към истината, принципа и закона, това дебелашко тежнение към силоващината и диктатурата, вече опасно започва да приближава точката си на кипене...

През седмицата още: с лозунга „Не сме овце!” митнически служители протестираха пред Министерството на финансите срещу авангардната идея на министър Симеон Дянков управлението на Агенция „Митници” да бъде преместено в Русе; Народното събрание отхвърли друга ексцентрична идея – на здравния министър Десислава Атанасова, за обвързване на продажбата на имоти и автомобили с плащането на здравните осигуровки; земеделският Мирослав Найденов, съвсем неволно, анонсира поскъпване на хляба и другите хранителни продукти; което търговците веднага взеха на въоръжение и хоп! - цените плъзнаха нагоре. В медиите се появиха информации как правителството на ГЕРБ, също както и това на тройната коалиция, щедро предоставя на небезизвестния сливенски бос Йосиф Йосифов – Йоско договори за концесии за близките 20-30 години; проучване на „Алфа Рисърч” изнесе данни, че корупцията и политическият натиск остават най-тежките проблеми на съдебната власт у нас; а депутатите от ГЕРБ се оплакаха в ЕК от няколко български неправителствени организации, които настояват за свое представителство в новия Висш съдебен съвет…

Синдикалистите от КНСБ изчислиха актуалната месечната издръжка на живота в България - 547 лв. на човек; което влиза в доста странно противоречие с приетата (и от синдикатите!) минимална работна заплата от 290 лв. на месец, а също и с другата повече от странна величина, наречена праг на бедност – в размер на 236 лв. месечно. Пита се тогава: какъв процент от българите живеят като човеци; и не е ли опасно някой толкова дълго да се заиграва с повишената социална температура на една без друго боледуваща и разградена държава?

През седмицата жегата не пощади и Сливен.

Живакът се вдигна до 38 градуса, прахолякът по улиците също отбеляза поредни рекордни висоти; особено по станалия вече нарицателен бул. „Хаджи Димитър”; фонтаните в центъра на града останаха глухи за бленуваната от сливналии прохлада; несмелите повеи на вятъра не успяха да изтласкат трайно настанилия се тропически зной. От МБАЛ „Д-р Иван Селимински” предупредиха за ръст на инсултите; усещането за запуснатост и немара, липсата на зелени площи и паркове в града също подсилваха юлската жега.

Разгорещено бе и в сградата под часовника.

На пресконференция в началото на седмицата кметът на Сливен Кольо Милев обяви разтрогването на договора с досегашната фирма по озеленяването – „Лукском” ЕООД поради неизпълнение на договорните задължения; в края на седмицата се оказа, че и втора фирма е кандидат за прекратяване на договор с Общината – ветеринарната клиника „Привет” на д-р Кожлеев, занимаваща се с бездомните кучета. На нарочна среща с медиите ветеринарят се оплака, че Общината бави плащания за извършени от клиниката дейности и сподели, че се натъква на тенденциозно отношение. От Общината пък изнесоха справка за изплатените на клиника „Привет” суми, възлизащи на около 300 000 лв. от 2007 г. насам, като голяма част от сумите са били изплащани авансово по договори без проведена обществена поръчка и в нарушение на редица нормативни разпоредби. Затягането на контрола и отказа да се приемат отчети на юнашко доверие очевидно е смутило известният сливенски лекар до степен преди броени дни да паркира екарисажнен автомобил с умрели кучета пред общинската сграда – нещо, което е, меко казано, необмислено и незаконно.

Но това далеч не изчерпва горещите сюжети, разиграли се през седмицата около общинските дела.

Сесията на местния парламент, която се проведе в четвъртък, показа, че кметът Милев тепърва ще трябва да търси път към сърцата (а може би към интересите?) на общинските съветници. Изпаднали в почти детинско опиянение от своята колективна безотговорност и безнаказаност, избраниците ни отказаха да гласуват за доста от предложенията на общинската администрация, повечето от които – многократно обсъждани и разяснявани в постоянните комисии. Интересно е да се отбележи, че почти всички бяха отхвърлени, без да се изтъкват аргументи (с няколко изключения). Което навежда на мисълта за гласуване на инат и за обструкции, целящи преди всичко демонстрация на мускули. А демонстрацията на мускули в един общински съвет винаги е свързана с някакъв тип рекет, извличане на облаги и извиване на ръце – което е нашенското разбиране за правене на политика… Така на сесията не бе гласувана актуализацията на бюджета, касаеща предимно прехвърляне на средства за дейности в социалната сфера и строителството. Но не бе прието и предложението за безвъзмездно предоставяне на терен от 1 дка за изграждането на нов информационен център на Природен парк „Сините камъни”, обвързано с инвестиция от 1 млн. лв. по линия на ОП „Околна среда”, което наистина буди недоумение… Към това нека добавим и абсолютно индиферентното поведение на съветниците от БСП, които седяха като неми наблюдатели на сценките, които се разиграваха в залата. Едва ли само фактът, че не успяха да наложат своя кандидат Борислав Павлов за председател на Общинския съвет бе единствената причина за това…

През седмицата в Сливен още: Корнелий Желязков бе назначен за пети зам. кмет – по общинска собственост, и едновременно с това бе избран за областен председател на БСП; кметът на общината Кольо Милев направи първа копка на кръговото кръстовище до магазин „Тернопол” и преряза лентите на ремонтираната Детска млечна кухня и обновеното кметство на Сливенските минерални бани; в село Гавраилово се проведе традиционният празник „Златна праскова”, уважен от земеделския министър Мирослав Найденов; който се срещна и с представители на фермерски организации от региона; кметството в село Драгоданово спечели проект за благоустрояване по ПУДОС; областната болница „Д-р Иван Селимински” подписа договор за саниране по Фонд „Козлодуй”; в Община Сливен се проведе заключителна конференция по проекта „Център за настаняване от семеен тип” (който от 1 август става държавно делегирана дейност); и бе представен новият проект на Оперативна програма „Регионално развитие” за енергийно обновяване на българските домове. Депутатката от ГЕРБ Юлиана Колева, съпруга на небезизвестния общински съветник Руси Големанов, бе предложена от парламентарната група на управляващите за член на Висшия съдебен съвет, който трябва да бъде избран през септември; а в публичното пространство вече се чу съмнението, че изборът ѝ във ВСС има за цел да блокира делата срещу Лечков, чиято креатура е тя; друга политическа интрига от седмицата в Сливен бе опитът на двама едри мъжаги с фланелки на партия „Атака” да злепоставят пред телевизия „Алфа” кмета на Сливен, под предлог, че защитават интересите на гражданите по проблема с водоснабдяването на вилната зона и нередностите в Селище „Качулка”. Опитът им бе толкова нескопосан, че те сами се самоизобличиха, проявявайки непредизвикана агресивност и показвайки, че не познават в дълбочина нито проблемите, нито реално направеното за тяхното разрешаване. Оказа се, че двамата господа имат интересни биографии и дори са извършвали посегателства върху близки на регионалния координатор на „Атака” Иван Иванов. Неуспешната провокация само леко открехва вратата към това, което ни предстои да видим догодина, около парламентарните избори. Гочоолу и Дочоолу може да се окажат само бледи сенки на новите нашенски изборджии.

Защото, както е известно, жегата предизвика мараня.

А в маранята образите губят реалните си очертания.

Мариана Иванова

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев