АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен
01.07.2012 / 23:26

Седмица на опитомяването бе тази.

Но не по Антоан дьо Сент Екзюпери, с неговият „Малък принц” и рижавата му лисица…

А на целокупното ни опитомяване в духа на тезисите на нашите нови вождове и ръководители, начело с премиера Бойко Борисов.

Разбира се, в тях няма нищо лошо! – „Цялата страна трябва да изглежда така, както в момента изглеждат Старозагорска и Ямболска области – обработени, засадени поля и сред тях - магистрали”, изтъкна Борисов днес, при срязването на лентичката на Лот 2 на автомагистрала „Тракия”. А малко по-късно, заедно с президента Плевнелиев, направи пред еврокомисаря Йоханес Хан и друго показно – как през родна територия трафикът от Европа към Азия вече ще се движи не с 50, а със 160 км/ч по новоизградената ж.п. отсечка Крумово – Димитровград. Е, малка подробност е, че европейските коридори няма да обслужват голяма част от земеделието и бизнеса на страната ни, просто защото не са проектирани връзките с прилежащата периферия и населените места… а останалите републикански пътища са в отчайващо състояние на много места, но – дръзновената картина на узрелите ниви и ширналите се през тях магистрали си заслужава! Почти като в старата пионерска песен „Пред нас са блеснали житата”…

Друг от тезисите на родните ни управляващи намери също поредни потвърждения през тази седмица. Оказа се, че не плащанията по неустойките за АЕЦ „Белене” и за абсурдния проект (както първоначално твърдеше премиерът) „Цанков камък” са причина за ударното увеличение на тока с 13% от 1 юли, а наглото поведение на фотоволтаичните фирми, които настояват да им се изкупува електроенергията. Сега правителството на ГЕРБ трябва да им плаща по договори, сключени от тройната коалиция. За да е ясно: не неправилните сметки на ДКЕВР, не грешни икономически разчети, а тройната коалиция е в основата на този заговор срещу правителството. Включващ също: повишение на цената на природния газ с около 5%, на парното с близо 6%, а и на водата с приблизително толкова - от 1 юли. Но благородството на управляващите изпъкна и на този неблагоприятен фон! Лично премиерът Борисов обеща пред медиите да компенсира с 11 млн. лева най-бедните българи за рязкото увеличение на тока. Което, разделено на тези 300 хиляди души, прави почти по 37 лв. на човек…

Що се отнася до политическото опитомяване, започнало с малките групи на „Атака” и РЗС в парламента, през седмицата то навлезе в много интересна фаза, чрез учредяването на новата партия на бившата колежка на премиера Борисов в правителството на НДСВ и видна царистка Меглена Кунева. В новоучредената „Движение „България на гражданите” Кунева сръчно прибра част от елита на Синята коалиция, оставяйки неясноти и пробойни в дясното пространство, като откровено заяви претенциите си към него. Що се отнася до бъдещото дясно поведение на Кунева, то едва ли ще бъде по-различно от това на останките от десница в НС, които доста чинопочтително се вслушват в национално отговорните тезиси и въжделения на колегите си от управляващата ГЕРБ. Не е трудно да се досетим, че опитомяването и на червените от БСП ще премине по подобен сценарий, все пак, до изборите има цяла година време.

През седмицата се случиха и други любопитни неща: едрата медийна собственичка Ирена Кръстева и банкерът на правителството Цветан Василев придобиха ИПК „Родина”; изборът на приятелката на министър Цветанов – Владимира Янева за председател на Софийски градски съд стигна до европейския съд в Страсбург; парламентът гласува ветото на президента върху скандалните поправки в Закона за горите; на Витоша пламна голям пожар в защитената зона „Бистришко бранище”; пред офиса на „Евророма”в Сандански самоделна бомба едва не уби човек; в София се проведе грандиозен гей парад, възбудил огромно количество страсти и коментари… и анемичен отпор от страна на около 200 души, предимно националисти. Европейската комисия изнесе официално данни, че България е страната с най-голям дял на сивата икономика (32%, при среден 19%) в ЕС, както и че е лидер по бедност и лишения; след 10-годишно ходене по мъките 9 работници от ликвидираната рафинерия „Плама” осъдиха държавата за нечовешко бавене на заплати (но не у нас, а отново в Страсбург); няколко авторитетни немскоезични издания публикуваха подробности за съмнителното минало на премиера Бойко Борисов и крайно нездравословните му връзки с родните групировки от началото на демокрацията, които стигнаха и до Брюксел; опитомените български медии обаче предпочетоха дни наред да нищят трепетните хипотези коя е загадъчната „госпожица”, легнала на сърцето на премиера и на която той обеща, че „ще си я прибере”, след като приключи с държавническите си дела; лидерът на ДСБ Иван Костов единствен си позволи да заяви, че в момента „кризата се прикрива с Тодор Живковско безочие и простотия”…

В юлския брой на сп. „Биограф”, в едно интервю „по пантофи”, премиерът на републиката скромно изложи хипотезата, че вероятно някой ден на негово име ще бъде наречена академията на МВР, или поне някоя улица в Банкя. По подобие на своя бивш работодател, който постигна забележителни успехи в опитомяването на нацията.

Що се отнася до Сливен, то той изглежда напълно и окончателно опитомен, след последната сесия на местния парламент тази седмица. На нея ясно се разбра, че новият Общински съвет, след кратък период на опити за еманципация, вече се управлява от един единствен център, гравитиращ около екскемта Йордан Лечков. Каквото и друго да се добави, ще бъде само козметика за прикриване на нелицеприятната картина. Наблюдавахме я през последните три години в миналия мандат, очевидно предстои да й са любуваме още четири. С гласуваната оставка на Соня Келеведжиева (поискана с абсурдни и непочтени аргументи) 21 от нашите избраници дадоха недвусмислен знак за намерението си срещу определени облаги услужливо да гарантират на Лечков и сие необходимото им за прокарване на всякакви хрумвания и мераци мнозинство. Координираната атака бе и явна заявка за превръщането на кмета Милев в придатък на Общинския съвет, тъй като при няколко важни гласувания той загуби нужната му подкрепа. Че в неговите действия не липсват грешки, е напълно вярно, както е вярно и това, че всичките му добри намерения се натъкват на всевъзможни „доброжелатели” и обструкции. Заговори се дори, че щял да сдава поста, като се кандидатира за депутат и дори – че заминава за военен аташе в близка нам страна. Изобщо, нетърпението да се освободи Сливен от категоричното и упорито поведение на генерала става все по-откровено.

Остава да се заредим с търпение и да дочакаме Сливен да се превърне в един благоденстващ, проспериращ, привлекателен за инвеститорите и най-вече свободен град, под мъдрото, далновидно и социално отговорно ръководство на новото мнозинство в местния парламент.

А иначе, през седмицата започна поетапното възстановяване на уличните настилки в в. „Сини камъни”; германската „къртица” завърши обследването на първия километър канализационна мрежа със заснемане на ситуацията по д земята; ВКС отложи делото на Общината срещу решението на Арбиража по водния цикъл на Сливен; доклад N5 на временната комисия на Общинския съвет за проверка на финансите и договорите от Лечковия мандат извади на светло хонорарите, получавани като от общинарите за работата им по общински проекти; а доклад N7 факта, че при сключването на договора за концесията на стадион „Хаджи Димитър” Лечков е подписал със самия себе си; Общинският съвет избра комисия за проверка на финансовото състояние и правомерното изразходване на средства в Община Сливен през първите месеци на новия мандат; американски инвеститори продължиха преговорите си с Общината за изграждането на завод с 1500 работни места; израелският посланик се срещна с кмета и областния управител на Сливен и откри фотографска изложба в галерия „Димитър Добрович”; Строителната камара преряза лентата на новата си сграда; делегация на общината замина за сключването на договори за побратимяване с молдовския град Тараклия и украинския Милетопол; балканджията бай Кирил Ангелов от с. Божевци спечели в надпреварата за „живо човешко съкровище” и бе вписан в националния списък на ЮНЕСКО; в зала „Сирак Скитник” бе открита голяма изложба на емблематичния Стоян Венев, неопитоменият и вечно самоироничен творец.

А колкото и да изглеждат крехки, творците винаги са били най-трудните за опитомяване…

Мариана Иванова

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев