АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен
24.06.2012 / 23:59

Под знака на разголването премина тази седмица.

Разбира се, не само заради рекордно високите температури и плажните дързости на родните хубавици.А най-вече заради някои разкрития, които се появиха в публичното пространство.

Още в началото на седмицата министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че в складовете на фирма „Берета трейдинг” на „Петолъчката” е имало „присвояване на взривно вещество”, т.е. е вместо да се взривяват на безопасна територия, както е по договор, складираните боеприпаси са били разфасовани за продан. Малко по-късно се оказа, че по време на взривовете МВР министърът Цветанов (който е ресорен за контрола над боеприпасите) е бил на семинар на остров Бали (странно съвпадение на дестинацията с тази на Хени Шиякова от МО, уличена в корупционна връзка с фирмата „Берета”), както и че скандалната фирма е била сред спонсорите на МВР. През седмицата стана ясно също, че медийната бизнесдама Ирена Кръстева (собственик на „Нова българска медийна група”), заедно с банкера Цветан Василев (собственик на Корпоративна търговска банка, където се въртят парите на повечето значими държавни предприятия) е била единствен кандидат за закупуването на ИПК „Родина”. Разбра се и че председателката на управителния съвет на bTV - Вики Политова притежава 190 400 броя акции от Първа инвестиционна банка, а съпругът й - Евгени Луканов е член на надзорния съвет на същата тази банката. Първа инвестиционна е банката на небезизвестния и яростно заклеймяван от еколозите Цеко Минев (шеф на българската ски федерация), който е и реалният собственик на огромна част от най-атрактивните ни ски курорти.

Именно заради неговите бизнес интереси бяха внесени и приети от парламента скандалните поправки в Закона за горите, позволяващи застрояване на защитени територии без промяна в статута на земята. Затова едва ли е случайност, че медиите от кръга на Ирена Кръстева и телевизията bTV бяха сред най-отявлените критици на спонтанно избухналите екологични протести, провокирани от лобистките поправки в закона и наглото погазване на европейските директиви за защитените територии. Нещо повече, този кръжец от васални медии в завиден синхрон тиражираше злостни клевети срещу природозащитниците, обявявайки ги за „зелена мафия” и шепа лумпени, тръгнали срещу реда и закона. Журналистическата низост достигна своя връх в предаването на bTV „Нека говорят”, където водещата Диана Найденова с фатмашки тон се опита да смачка гостуващия в студиото екозащитник, принуждавайки го да се извини за инцидент, в който той не е участвал. Впоследствие се оказа, че така нареченият побой над оператора на bTV е силно преувеличен и че всъщност той също доста активно е раздавал юмруци в мелето. Последва бурна реакция в интернет - буквално за часове вулкан от възмущение заля мрежата, а призивите да се бойкотират Диана Найденова и слугинажа на bTV не секват и досега.

Неподготвено за толкова решителна реакция, правителството се опита да режисира контрапротести в защита на законовите поправки, като за целта впрегна целия си наличен управленски, медиен и политически ресурс. Напразно – този път младите хора на България показаха, че няма да позволят повече да бъдат манипулирани, сплашвани и изтиквани обратно в репресивния и конформистки калъп. Срещу контрапротеста те излязоха на контрапротест. И бяха много! Скандираха: „Искаме природа, не искаме бетон!” и: „Вън Цеко от Алеко”, а после, заедно и гордо, пяха своя нов химн - „Хубава си, моя горо”.

През тази седмица още: 1.5 млн. лв. изчезнаха от инксов автомобил заедно с шофьора му; ГДБОП залови 20-годишен младеж – член на международната група „Анонимус”; съдът в Русе произнесе поредната абсурдна присъда срещу журналист – заради проведено журналистическо разследване; полицията, прокуратурата и общината в Несебър се сетиха за унищожените пясъчни дюни и - дори започнаха проверка по случая; комисията по земеделие в Народното събрания отказа да подкрепи ветото на президента върху поправките в Закона за горите; от Синята коалиция заявиха, че ще сезират Европейския съюз за тях. Металурзите от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали излязоха на последен протест, обявявайки, че в понеделник масово напускат; от Българската стопанска камара предупредиха, че реалната безработица у нас е 18-19%, а младежката – над 50%; Конституционният съд отмени предвидената в Кодекса на труда глоба за работниците, наети без трудов договор; финансовият министър Симеон Дянков даде картбланш за еднократно повишение на чиновническите заплати, с доста. На фона на оскъдицата в Министерството на културата, правителството щедро изсипа 27 млн. лв. в спорния проект на министър Вежди Рашидов за така наречения „български Лувър”; а посветени поясниха, че в него ще има специална зала, посветена на творчеството на културния министър и че всички строителни работи вероятно ще минат през фирмите на неговия син, който е строителен предприемач. С неукротим герберски плам и по повод 130-та годишнина на строителното министерство, регионалната министърка Лиляна Павлова се похвали, че правителството работи по толкова много пътни участъци, та чак се задъхва от дефицит на материали. Апък археолозите, работещи по трасето на автомагистрала „Струма”, алармираха за опасността разкритият от тях уникален тракийски некропол да бъде зарит от багерите и бетониран, още преди да е проучен докрай. Но – какво тук значат някакви си разкопки и некрополи, пред километрите пътища и магистрали, които премиерът Борисов е решен да остави след себе си. Все пак, недопустимо е шепа археолози да провалят смелите предначертания на един повече от успешен управленски мандат. Мандат, ощастливил ни с толкова благоденствие и магистрали! Макар ние, българите, да продължаваме да се преструваме на нещастни. Последното установи фондацията на премиерската приятелка Цветелина Бориславова. А щом тази фондация твърди, че всъщност сме щастливи, значи сме!

Нищо, че в Държавната агенция по хазарта не само уволнявали поголовно, а и биели подчинените си, както се установи през седмицата. При това биел лично шефът на агенцията Калоян Кръстев. Поводът бил, че един от уволнените си поискал трудовата книжка…

Иначе, днес кандидат-журналистите пробваха късмета си на писмения изпит в Софийския университет по темата „Всичко за продан”. Изключително актуална тема, адекватна за една държава, в която срещу съответната сума можеш да купиш и продадеш какво ли не – от цици до морал, от закон до партия.

В Сливен през седмицата преобладаваха криминалните сюжети, сред които: няколко тежки катастрофи с ранени (причинени основно от превишена скорост); нападение над 22-годишен младеж в подлеза към ромския квартал „Надежда”; заплаха с нож срещу полицай от пиян 48-годишен жител на същия квартал; разкриване на пласьор на наркотици в заведение на пътя София – Бургас край с. Тополчане; и, за съжаление, удавеното в Мечкаревските дупки 5-годишно дете.

През седмицата в Областна администрация се проведе среща за преодоляване на последствията от взривовете край „Петолъчката”; специализираните подразделения откриха и обезвредиха над 900 опасни останки от боеприпаси в района; земеделският министър Найденов обеща 100% обезщетение за потърпевшите собственици, които загубиха реколтата си. На поредната си пресконференция временната комисия за проверка на капиталовите програми, договорната дисциплина и разпоредителните сделки на екскмета Лечков изнесе нови факти за нарушения и нецелесъобразни действия и договори, сключвани в предходния мандат. Според констатациите на комисията, от общинския бюджет са били „отклонени” 3.8 млн. лв. целеви средства и неправомерно пренасочени към други обекти; дългосрочният договор с фирма „Сименс” за осветлението пък бил сключен по най-неизгодния за община Сливен начин, посочи председателят на комисията доц. Иван Андреев; при това той бил частично дублиран с възлагане на идентични дейности на фирми по така наречените рамкови споразумения. При самите рамкови споразумения е била сериозно нарушена финансовата дисциплина, отбеляза в интервю за Агенция Сливен заместник-кметът по бюджет и финанси Румен Андонов. Над 16 млн. лв. задбалансови пасиви от сключени и нереализирани договори е наследило новото общинско ръководство, припомни Андонов. И призна, че финансовата ситуация в общината никога не е била толкова тежка, както сега.

На този песимистичен и драматичен фон, през седмицата продължиха пазарлъците за коалиране и преразпределение на позициите в Общинския съвет на Сливен, навяващи повече за политически рекет, отколкото за грижа и отговорност пред избирателите и интересите на града. Но всъщност – разголването на конкретните движещи мотиви тепърва предстои; както твърди сентенцията - не може да заблуждаваш дълго време много хора…

Сред позитивните новини нека отбележим европейската титла за младата сливенска джудистка Бетина Тмелкова; голямата изложба с творби на емблематичния Стоян Венев, която ще може да се види в зала „Сирак Скитник до началото на август; и, разбира се, поредното гостуване на София филм фест в града ни, оживило края на активния културен сезон.

Който плавно се оттече в лятна нега и фриволност.

Изпарили всяка дългосрочна мисъл...

Мариана Иванова

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев