АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен
17.06.2012 / 23:41

Децата ни напомниха за себе си през тази седмица.

Те поискаха повече отговорност и справедливост от държавата си; повече мисъл и мъдрост от обществото си; милост за природата и родината си; и надежда за бъдещето си – тук.

Изправени срещу властта на монополите и недосегаемите олигарси; срещу държавната мелачка; срещу полицейските щитове; срещу крещящата простащина; срещу медийната котерия; срещу сметкаджийското примирение; срещу недоумението на родителите си; и промитите мозъци на връстниците си, те изпълниха с мисъл и смисъл софийските кръстовища и булеварди. За да ни покажат, че България има ново лице и глас. Гласът на умните, можещите, мислещите, неподкупните, отговорните и съпричастни 20- и 30-годишни наши деца. Които няма да се примирят с примирението; няма да надянат лицемерието за своя маска; да усвоят раболепието за своя житейска поза; и със заучена досада да наблюдават от разкривения кухненски диван как някой разграбва държавата им и се гаври с родината им.

И също, няма да позволят да ги прогонят от тук. Както направиха с бащите и сестрите им.

Защото не може всичко да се върти и повтаря в един омагьосан кръг!

А може би и защото този кръг са въртя твърде бързо през последните 20 години. Толкова бързо, че паметта и раните останаха живи и незараснали. И в тях истината покълна като упорито цвете…

Цветя даряваха на полицаите децата ни на своя спонтанен и мъдър протест. Чрез който измиха честта и гузната ни съвест. И заявиха, че времето на безогледния грабеж и поругаване на българската гора, земя и светини безвъзвратно отминава. И че казионните авторитети губят почва и власт. Над будните и кипящи млади мозъци…

А иначе, след приемането на поправките в Закона за горите и спонтанно породилата се съпротива срещу лобистките изменения, цялата държавна машина, и пропагандната също, бяха впрегнати в една масирана и синхронна кампания за задушаване и омаловажаване на екологичния протест. Нещо повече, по позивна, дадена от аграрния министър Мирослав Найденов, буквално за часове бяха организирани контрапротести, предвождани от депутати, общински съветници и кметове от ГЕРБ, насаждащи омраза към природозащитниците и лицемерна загриженост за поминъка на планинските общини и населени места. Разследване на един от малкото независими от властта сайтове – „Биволъ”, обаче, извади на светло схемите и обвързаностите между собствениците на планинските курорти и ски съоръжения и робската зависимост, в която те държат по-малките в бранша. Наяве излязоха и безогледните нарушения на европейски директиви и конституционни права. Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на поправките в закона, с анонса за по-мащабно обсъждане със заинтересованите срани. Само че – кои са те? Вероятно отново ще ги определят Цеко Минев и компания… Пък и за всеки крупен бизнесмен и банкер от неговия ранг едва ли е трудно да си напазарува необходимото количество „гражданско общество”… А също и необходимия брой депутати, министри, политици, общински съветници и кметове, които да застанат зад неговата „правда”. И всичко това – на фона на предупрежденията на няколко западни служби, че „мръсни пари творят нови политически проекти на Балканите” и поредните бляскави инсинуации на вътрешния министър Цветанов, че протестите на природозащитниците имат връзка с организираната престъпност.

През седмицата още: прокуратурата повдигна обвинения за пране на пари срещи съсобствениците на вестниците „Труд” и „24 часа” Любомир Павлов и Огнян Донев; Софийският апелативен съд оправда Валентин Димитров, по-известен като Вальо Топлото, по обвинението за присвояване на 6 млн. лв. от софийската „Топлофикация”; Европол съобщи за разбиването на голяма мрежа за пласиране на българки в Белгия и Франция; в „Пирогов” почина зверски наръфаният от кучета 88-годишен Христо Панков. Световната банка измери 0.6% икономически растеж у нас през последните месеци; „Алфа Рисърч” - че одобрението за премиера Борисов вече надвишава неодобрението само с 3%; но това очевидно не касае парламентарната група на ГЕРБ, която зарадва своя патрон и лидер с торта-магистрала (с багер) за рождения му ден. Сметната палата обяви, че договорът с австрийския лобист Петер Хохегер, получил 1.5 млн. евро от правителството „Станишев”, е пълен провал; кметът на Димитровград Иво Димов се оказа поредната „Калинка” без диплома в елитните редици на ГЕРБ; въпреки демонстративния протест на отбора и феновете, шефът на волейболната федерация Данчо Лазаров отказа да сдаде поста; от ВМРО попискаха отговор от висшия църковен клир на въпроса: колко ще струва титлата „архонт”, след нейното официално признаване от Светия синод.

Засега в Сливен не е известно да имаме официално титуловани „архонти”, но пък със сигурност знаем за такива, които биха си платили за приятния гъдел… Но дори и да нямаме архонти, си имаме архонстващи, т.е. плеяда от лица, които от години, неизвестно защо, са си присвоили правото на ментори и велики кормчии на този град. През седмицата най-маститите сред тях се афишираха поразително еднакво – чрез искания за оставки. Така само за няколко дни бяха поискани сум сумарум оставките на: председателката на Общинския съвет Соня Келеведжиева, кмета на общината Кольо Милев, групата съветници от БСП, както и на целия Общински съвет. Малко преди това общинските съветници от ГЕРБ, начело с екскмета Лечков, поискаха и главата на областния управител Марин Кавръков. Интересно е да се отбележи, че всички тези декларирали се като местни политици и велможи лица имат общи бизнес корени. (Поне така твърдят слуховете.) И, както изглежда, зад изобилното им морализаторско и политическо говорене всъщност става дума предимно за пари. Впрочем, един от тях (виден корифей на правната мисъл) през седмицата обясни откровено и назидателно на всеослушание, че: „политика без търговия не се прави и търговия без политика не се прави”.

Архонтска му работа!...

През седмицата още: бившият кмет на Сливен Йордан Лечков бе осъден от Ямболския окръжен съд на 2.5 години условно по така нареченото дело за Зенитния полк; но бе оправдан от ВКС по делото на бизнесмена Илия Манастира за злоупотреба с власт; фирмата собственик на взривените складове на Петолъчката - „Берета трейдинг” започна възстановяване на щетите в засегнатите имоти и населени места; със специална апаратура Общината започна обследване на канализацията, ВиК и газовата мрежа по недовършения бул. „Хаджи Димитър”; в открито писмо до медиите кметът Кольо Милев отговори обстойно, аргументирано и конкретно на отправените от „Съюз за Сливен” обвинения за: раздуване на щата и наемане на скъпи консултанти в Общината, сключване на договори с фирми без обществени поръчки, непрозрачни действия на общинската администрация, разхищения на средства за командировки, продажбата на общински земи в населените места. На пресконференция в БСП депутатът Асен Гагаузов заяви, че няма нищо общо със скандалния запис „Сливенгейт”; представителна извадка общински съветници от ГЕРБ обявиха, че ще искат оставки „до дупка” и пренареждане на позициите в местния парламент; бившият градоначалник Лечков даде да се разбере, че ще продължава да претендира за общинското кормило; което провокира кметът Милев с усмивка да отбележи, че когато за някого се казва „бивш”, коментарът е излишен.

И наистина би трябвало да е, след като на всяка крачка новата общинска управа се натъква на бомби със закъснител, заложени от Лечковото управление: в общинските финанси, в общинските проекти, в общинската инфраструктура, в общинските концесии, в неизгодните договори, в кредитите, които подписа напук на разума и гражданското недоволство и т.н. и т.н. Цяло минно поле, на което Лечков продължава да дърпа конците.

Добре че случихме на кмет сапьор.На когото мнозина разчитат да разминира Сливен и предотврати стремглавото му (само)унищожение.

Но дали това е по силите на един човек? Или на няколко ентусиасти?

След като децата ни ги няма?

Или живеят отсъстващо...

Мариана Иванова

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев