АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен
10.06.2012 / 23:58

Седмица на взривовете бе тази, а епицентърът им бе близо до Сливен.

И само на няколко километра от две други населени места и от пътен възел „Петолъчката”, където тъкмо се раздвижи големият летен трафик към морето.

Взривът в складовете на фирма „Берета трейдинг” отекна чак до световните медии, а ние цяла седмица живяхме със стреса, напрежението, неудобствата и въпросителните около инцидента. И с надеждата тримата работници, обявени за изчезнали, да са живи… Но не би! Взривът буквално бе изпарил цеха за утилизация, а на мястото му, както разказа пръв зам. главният прокурор Бойко Найденов, останала да зее само една 5-6 метрова яма. Канонадата от взривяващи се боеприпаси продължи повече от 24 часа, движението през „Петолъчката” бе блокирано, а с оглед безопасността на хората, в сливенското село Горно Александрово (където паднаха осколки от снаряди и само късметът не доведе до по-трагични последици) бе извършена временна евакуация на населението. Община Сливен се справи доста адекватно с екстремната ситуация и този път не успяхме да се прочуем с лошо, както се случва доста често напоследък.

В хода на събитията стана ясно, че има нещо гнило в задължителния контрол, извършвани в „Берета трейдинг”от служба КОС към МВР, която отговаря за общоопасните средства. Нещо повече - бившият проверяващ на обекта, а впоследствие началник именно на цеха за утилизация, през седмицата се опита да купи с по няколко стотачки мълчанието на работниците и техните семейства. Защото се оказа, че не всичко във фирмата е било толкова изрядно, колкото веднага след първия взрив се опита да го представи вътрешният министър Цветан Цветанов. Като например неплатените здравни осигуровки на част от 18-те ранени при взрива работници. И като една много скандална корупционна схема, която изплува от Министерството на отбраната. Служителката от министерството Хени Шиякова, отговаряща за поръчките на „Берета трединг”, била спонсорирана с екзотична екскурзия до остров Бали. По случая отдавна се водело разследване, но резултат щяло да има чак в края на годината, казаха от Военна прокуратура. Междувременно собственикът на „Берета” Десислав Делев се опита да маскира трагедията като „авария” и през медиите да внуши, че подобни „аварии” са типични за фирми с подобен предмет на дейност. Което прозвуча особено цинично, на фона на ужаса и неизвестността за жертвите и последствията. В медийното пространство тръгнаха най-различни хипотези около инцидента, някои от тях с цел отклоняване на вниманието от същинските причини. Едва след разпитите на пострадалите (които веднага бяха настанени в ямболската и сливенската областни болници) път си проби версията, че в предприятието е имало сериозни технологични пропуски и грешки. Разбра се също, че освен мунициите за утилизация, на територията на предприятието са били съхранявани и боеприпаси за продажба, което дори и според елементарната логика е недопустимо.

А най-странното в случая бе, че нито премиерът Борисов, нито вицето му Цветанов се изявиха в обичайното си за такива случаи амплоа на спасители, ментори и тълкуватели на събитието. Нещо повече - Борисов дори не се появи на мястото на трагедията, което не е типично за неговия мачовски натюрел. Вероятно това има своите причини и обяснения, които може би ще разберем… някой друг път.

През седмицата още: на тайно посещение у нас бе шефът на ЦРУ Дейвид Петреъс; прокуратурата внесе обвинителен акт за пране на 35.5 млн. лв. срещу успешно забягналите в чужбина братя Галеви; бившата шефка на фонд „Земеделие” Калина Илиева (управлявала милиони евро с фалшива диплома) получи условна присъда от Софийския районен съд; вътрешният министър Цветан Цветанов шумно прокламира поредната служба за борба с измамите с европейски средства у нас - АФКОС, която ще комуникира директно с ОЛАФ; Народното събрание гласува новата емисия държавни облигации; ВАС окончателно отне двореца „Кричим” от фамилията на Симеон Сакскобургготски; Меглена Кунева обяви учредяването на своята партия „България на гражданите”, анонсирайки я като нова дясна партия; което събуди леко недоумение у наблюдателите, поради участието на Кунева в едно правителство, което със сигурност не бе дясно; Борис Марков бе избран за временен председател на СДС до провеждането на вътрешни избори за нов председател на 8 юли, след като досегашният лидер на партията Мартин Димитров подаде оставка, в знак на несъгласие с поетия от някои регионални структури на СДС курс към разтрогване на Синята коалиция и сближаване с новата формация на Кунева; а международната организация „Фрийдъм хаус” обяви в свой доклад, че демокрацията в България губи почва. Депутатите от ГЕРБ гласуваха безпрецедентни облаги за настоящия Висш съдебен съвет (чиято работа бе придружена с несекващи корупционни скандали; постепенно през седмицата обаче настъпи смекчаване на тези намерения; а след президента Плевнлиев, вицепрезидента Попова и премиера Бойко Борисов, дори и самата Искра Фидосова отсече, че няма как сегашният ВСС да избере следващия главен прокурор. В медиите се появиха първите подробности за кариерното развитие на бъдещия американски посланик у нас – Марси Райс, изпълнявала дипломатически мисии в Прищина, Тирана, Анкара и Багдад все в моментите, когато там е имало напрежение и конфликти; появиха се и публикации за многостранните й връзки с американската компания „Шеврон”, която агресивно се опитва да наложи бизнес плановете си за добив на шистов газ у нас; руската държавна компания „Росатом” заяви готовността си да финансира и построи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”; родни учени предупредиха, че след няколко месеца населението у нас ще падне под 7 млн. души; и че се топим с 6 души на час.

Дали във връзка с взривовете край „Петолъчката” или не, но седмицата за Сливен бе подпечатана и с още една национална новина – тази за залавянето на 103 броя ракети земя – въздух. За което някои медии излязоха с дебели челни заглавия и с внушението, че ракетите са част от организиран незаконен трафик на оръжие. Нещо повече, в Сливен на пресконференция пристигна лично главният секретар на МВР Калин Георгиев, за да осветли подробности за успешната полицейска акция. После обаче се оказа, че вероятно някой е подвел ръководството на МВР и че пратката всъщност си има собственик - ВМЗ Сопот, а ракетите са пътували съвсем явно и законно по маршрута от авиобаза „Безмер” към сопотския завод. Което си е малко конфузно. Все пак, разследването по случая продължава. И нищо чудно поредният гаф на някоя от службите да вкара случайни хора в неприятни съприкосновения с тях.

Така е с взривовете – военни и медийни – често те отнасят най-невинните.

Очаквайте продължение.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев