АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен
03.06.2012 / 23:25

Силно земетръсна бе тази майско-юнска седмица, с всичките си странности, скандали и катаклизми.

Седмица, която ни напомни, че дори и когато съзнателно (или не) загърбваме причинно-следствените връзки между фактите и събитията, те все пак си съществуват, предизвиквайки естествени верижни реакции, завършващи с логични резултати… Които (кой знае защо) винаги крайно много ни изненадват.

През последните десетина дни силно и паралелно се люляха земните пластове в Пернишко и Софийско у нас и в италианската провинция Емилия Романя. Дали дълбочинното неспокойствие на земните недра е обща причина за трусовете, или става въпрос за странно съвпадение, ние, простосмъртните, можем само да гадаем. Но в интернет плъзнаха и версии, че италианските земетръси са причинени от хидрвличен фракинг, прилаган в близост до епицентъра на земетресенията при добива на шистов газ. Други потърсиха по-мистични обяснения, свързани с възмездие свише за бруталните посегателства върху природата и дори заради тежкото грехопадение на висшите ешелони на властта – тук и там. За щастие, у нас няколкодневните трусове от 3 – 5 степен по Рихтер се разминаха без жертви, за разлика от тези в Италия. Но уплахата и стресът ще оставят задълго отпечатъка си върху хиляди българи.

Що се отнася до другите събития от седмицата, едва ли е трудно да измерим обществената им сеизмичност и начертаем логиката, която ги свързва: в специално комюнике говорителят на Европейската комисия Марк Грей опроверга правосъдния министър Диана Ковачева, която упорито твърдеше, че Брюксел не ни притиска за фундаментална промяна в дейността на Висшия съдебен съвет; нарочното изявление на ЕК обаче изобщо не стресна на депутатите от ГЕРБ; и веднага след него те приеха законова поправка, даваща на всички членове на настоящия ВСС ( станал нарицателен с несекващите си корупционни скандали) привилегията автоматично да получат повишение в съдебната йерархия; нещо повече – те получха и правото да изберат следващия главен прокурор на републиката. А дали пипалата на този на практика недосегаем орган, (оторизиран да кадрува в съдебната система) плетат собствени мрежи с по-низшите назначения, дали дирижират определени дела и присъди и дали покровителстват лица от престъпния контингент – това е въпрос, по който можем само да гадаем. Позовавайки се, примерно, на следните любопитни факти от семицата: оказа се, че Кюстендилският окръжен съд е върнал 100-те хиляди лева парична гаранция на изчезналите преди да бъдат въдворени за изтърпяване на присъдите си братя Галеви; а през седмицата в Дупница неизвестни са подпалили колата на сина на основната свидетелка срещу Галеви – журналистката Лидия Павлова; документи на Европол бяха намерени в автомобила на арестувания Евелин Банев – Брендо, уличен в пране на пари и трафик на наркотици; градският прокурор на София Николай Кокинов по-късно заяви, че „течът на информация към Брендо е бил огромен”; вътрешният министър Цветанов разкри, че в схемата е имало замесен висш магистрат. Софийският апелативен съд оправда бизнесмена Христо Ковачки за данъчни престъпления в размер на 16.7 млн. лв.; ВКС оневини окончателно есквоенния министър Николай Цонев за длъжностни престъпления, в качеството му на директор на „Управление на доставките” в МО през 1999 г.; с червена бюлетина Интерпол започна издирване на напълно оправдания у нас Николай Маринов – Малкия Маргин, по обвинение за участие в престъпна група и употреба на оръжие и експлозиви. Германският вестник „Тагесцайтунг” пък излезе с голям материал за подземното минало на българския премиер Бойко Борисов, позовавайки се на грами, публикувани в Уикилийкс, в които той е обрисуван от бившия американски посланик у нас Джон Байърли като човек свързан с незаконни сделки с горива и търговия с амфетамини. Както можеше и да се очаква, от препечатките не последва нищо, освен отказа на Софийска градска прокуратура да разпореди разследване по публикациите и свидетелските показания на един от подсъдимите по делото „Килърите” Васил Костов - Кеца.

Всички тези факти и обстоятелства обаче бяха засенчени от едно крайно нелепо, но вероятно доста добре претеглено озъбване на Борисов срещу пушачите, които той нарече индиректно „простаци”. Медиите услужливо подеха темата и забълбукаха от всевъзможни реакции и коментари по темата, много от тях бяха онагледени с прословутата снимка на Бойко Борисов с пура в уста…

Всъщност, цялата хуманна загриженост за здравето на нацията, демонстрирана по повод пълната забрана на пушенето на обществени места, изглежда доста цинично, на фона на пълната разруха в здравеопазването и факта, че ежедневно поне 10 българи умират заради липса на достъп до медицинско обслужване. И на фона на лекарствения октопод, с който държавата не може или не желае да се справи.

През седмицата доклад на ЕК ни похвали за ниския бюджетен дефицит, но предупреди, че правителството не се справя нито с икономиката, нито с безработицата, което обаче не попречи на премиера Борисов да се изфука, че вече се движим пакетно с Германия по развитие. И това би трябвало да скандализира много повече българското общество и медии, отколкото булевардните словесни провокации на министър-председателя. Защото е потресаващо за три месеца в една държава да бъдат закрити 27 000 малки фирми с повече от 56 000 работни места, както изчислиха от Българската стопанска камара. Подобен икономически и социален земетръс вероятно ще има последици, граничещи с катаклизъм. Но… медиите някак под сурдинка отметнаха факта.

Впрочем, оказа се, че държавата може да остане и без сеизмолози. Предупреждението дойде от председателя на БАН акад. Никола Съботинов. За пореден път той открито заяви, че младите учени масово търсят препитание в чужбина. Защото това, което им предлага родината им, е 450 лв. заплата.

Макар да бе пощаден от земетресенията, през последните дни Сливен отново бе разлюлян от поредица трусове, причинени основно от бившият кмет на града Йордан Лечков. Заедно с общинските съветници от ГЕРБ (за които той неволно изпусна, че лично е подбирал), той не спря да иска оставки, вероятно в отговор на натиска, който започва да усеща върху себе си. А този натиск идва както от съда, така и от новите проверки, които започнаха в Община Сливен. Но най-вече от новата общинска администрация, която най-сетне показа характер и посегна на една от покровителстваните от Лечков фирми – сметопочистващата „ЛТБ България”. Това очевидно вбеси ексградоначалника и той се зае, с присъщия си терминаторски плам, да заплашва и сее раздори. На практика Лечков поиска подмяна на цялата местна власт, и донякъде сполучи. Верните му герберски придворни се заеха да изпълнят поръчението му за отстрел на областния управител Марин Кавръков, който отказа да върне решението на Общинския съвет за прекратяване на договора с „ЛТБ България”; а председателката на Общинския съвет Соня Келеведжиева едва оцеля на поста си, след тайното гласуване на последната общинска сесия. Лечков обаче, без да губи време, отново се закани, че ще й поиска оставката. При това по един грозен, нагъл и просташки силов начин. Както Агенция Сливен вече писа обаче, истинската цел на тази откровена конфронтация е кметът Милев. Той е голямата цел и мишена на Лечков. Понеже вероятно ще се окаже единственият, който няма да поддаде на натиска и шантажа… Обратното би означавало да свали генералските пагони пред един хулиган, домогнал се до лостове, които няма нито подготовката, нито капацитета да управлява. Би означавало и окончателна капитулация на Сливен пред мутрите и мафията.

На последната сесия по един доста прозрачен и драстичен начин стана ясно, че кметът и неговата администрация ще бъдат все по-сами в тази неравна битка с безграничните финансови апетити, политическа измекярщина и елементарен финансов келипирджилък на голямата част от общинските съветници. И че всъщност в местния парламент вече е сформирана групата за общински рекет. И за тласкане на местната власт към парадигмата „Лечков”, при която всеки може просто да се да напазарува нужното му мнозинство. И да си прокарва на воля решения в своя полза и угода. Впрочем, затова и е толкова „вредна” и недолюбвана Соня Келеведжиева като председател на местния парламент. Тя едва ли би насърчила това! А ако се съди по разпалената злост, с която определен кръг сливенски медии продължават да се занимават с вътрешнопартийните скандали и проблеми на сливенското БСП, нищо чудно те да се окажат част от един предварителен и вече задействан сценарий… Докога ще продължава това? – се питат все още мислещите хора в Сливен.

И, знаете ли, живеят с предчувствието за истински природен катаклизъм.

А иначе, през седмицата се случиха и доста други интересни неща: по искане на общински съветници, провокирано от неадекватната намеса на Полигона за борба с градушките при последните бури и съсипаната реколта в няколко села, бе временно отстранен от длъжност шефът на полигона Динко Михалев и бе назначена комисия за проверка на случая и оценка на щетите върху реколтата; прокуратурата започна проверка на скандалната гола сеч около туристическия комплекс „Шато Алпиа”, подхваната от новите собственици на комплекса – „Алфа тур”; на брифинг в Общината зам. кметът по бюджет и финанси Румен Андонов изнесе обобщена информация за злоупотребите в Дома за възрастни с умствена изостаналост на Качулка; при изпълнението на проекта за ремонт на Дома за стари хора в Сливен; както и при сключването на новия банков кредит от екскмета Йордан Лечков, гарантиран с цялото имущество на община Сливен; съобщи и за 700 карти за мобилни телефони, раздадени от Общината в предизборната 2006 г., в края на първия Лечков мандат; кметът Кольо Милев обяви новата фирма, която ще почиства града и общината до провеждането на конкурс – ДЗЗД „Грийн Партнърс – БКС”; и коментира, че досегашната – „ЛТБ България” системно е нарушавала договора си за сметопочистване и сметоизвозване; информира и за вдигнатия запор на „Екобулагро” върху сметките на Община Сливен.

Със серия от жизнерадостни прояви и щастливо оживление Сливен посрещна Деня на детето- 1-ви юни; с подобаваща почит отбеляза и Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

За, жалост, днес, в леляната от предците ни свободна и демократична България, градът ни е все по-зависим от един друг тип „борци”, „мутри” и разнокалибрени рекетьори.

Местната митология разказва, че един от хълмовете, бдящи над града – Бармук баир, навремето си бил вулкан, който някой ден можело отново да изригне…

Разбира се, това е просто сливенска митология.

Но кой знае?

Мариана Иванова

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев