АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

зала "Сирак Скитник"
20.05.2012 / 23:46

Когато гръм удари, как ехото заглъхва?

Това е големият въпрос на отминаващата седмица.

Седмица, която извади на показ истинските размери на родния политически цинизъм.

Невинната публика остана сащисана от начина, по който се водят и реализират политическите пазарлъци и сценарии.

Една част от тях бяха финализирани пред нейните очи. За други развръзката предстои.

На фона на ежедневните дъждове и гръмотевични бури, и лявото, и дясното политическо полукълбо през седмицата бяха раздирани от яростни мълнии и урагани, нагнетили до краен предел напрежението преди конгреса на БСП.

Съществен принос за това даде Сливен. В самото навечерие на червения конгрес сливенските медии завъртяха компроматен запис на поредица от разговори между лидера на БСП Мартин Славов и един от мераклиите за кметския пост – бизнесмена Галин Кънчев, в които двамата договарят цената на кметската номинация за местните избори. При това с един изключително нагъл маниер и вулгарен език - обичайният политически сленг на родните ни политици.

Компроматната кампания веднага бе подета от други лица, които се погрижиха този запис да стигне до националните медии в най-подходящия предконгресен момент, което ни представиха като будна гражданска съвест. Сред лавината от последвали отзвуци и събития нека отбележим: високопарната загриженост на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ, които обещаха пълно разследване на случая, включително сформиране на специална парламентарна комисия по случая „Сливен” и сезиране на ЕС за скандалния запис; образуването от сливенската Окръжна прокуратура на 4 наказателни производства по съдържащите се в записа съмнения за укриване на доходи и счетоводни престъпления; призива за оставка, отправен към Мартин Славов (отново чрез медиите) от група негови съпартийци в Сливен, а също и от председателя на БСП Сергей Станишев; както и обратния бекхенд на Славов, който поиска оставка да подаде и Станишев заради аферата „Хохегер”. Разбира се, последното не се случи и на конгреса на БСП Сергей Станишев бе преизбран за председател на столетницата, основният му опонент експрезидентът Георги Първанов се отказа от състезанието в последния момент. Дали обаче това ще доведе до консолидация в партийните редици? Предстои да разберем как лидерският двубой ще резонира в сложната (и странна) партийна смес, съставена от червени олигарси, издигащи при необходимост лозунги за хуманизъм и социална справедливост, и широкия партиен електорат, изпитващ вопиюща нужда от такава.

Що се отнася до Сливен, дано претендентите за червеното лидерство се окажат на висотата на създадените очаквания. Защото в техните редици май няма хора с опит в партийното строителство. А между това да громиш (с компромати) и да градиш (партийна структура, примерно) разликата е доста голяма. Може би по-голяма, отколкото мераклиите могат си представят. В един град, в който социалният разлом и моралната разруха крещят от всеки сантиметър. И в който традиционният партиен електорат се топи; а мургавият ще се продава все по-скъпо…

Що се отнася до десния политически фронт, там дори не се наложи в употреба да влязат компроматите. Достатъчно бе определен брой местни лидери и структури на СДС да бъдат „уговорени” да гласуват срещу Иван Костов и ДСБ, и така на практика да взривят Синята коалиция, създадена с толкова усилия и труд, доказала своята ефективност както в парламента, така и в тежки избори. А най-жалкото е, че вместо вследствие на разгорещен дебат, недалновидното и самоубийствено за СДС решение бе взето процедурно, с едно безмълвно гласуване… Което тепърва ще отеква гръмовно в политиката и бъдещето на страната.

Очевидно е, че тя се тласка към един уродлив латино-балкански олигархичен модел. В който левият и десният клонинг на бившата БКП номенклатура периодично ще си сменят местата…

Сред останалите събития от седмицата ще маркираме: гладната стачка на миньорите в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали; загубата на 40 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони заради чиновническо безхаберие; оставката на шефа на НСО Димитър Димитров; включването на Интерпол в издирването на забегналите (твърди се в ЮАР) братя Галеви; арестите на няколко боса на организираната престъпност в навечерието на юлския доклад на Еврокомисията; прогнозата на лидера на ДПС Ахмед Доган за предсрочни избори; последвана от светкавичната реакция на премиера Борисов, че не вярва на човек, който „мирише на джибри”; както, разбира се, и прелюбопитното депозиране в БНБ на 200 млн. долара от правителството на Катар в знак на „сериозност”; придружено от договорка за изграждане (съвместно с Турция) на аутобан от Русе до Свиленград, като част от ново транснационално трасе от Европа към Близкия Изток.

От сливенските събития нека отбележим: посещението на кмета Кольо Милев в Чехия и срещите му с потенциални доставчици на оборудване за сливенския тролейбусен транспорт; сигнала на депутата Кирчо Димитров, че ЖП гарата в Сливен на практика е без охрана, а пътниците стават обект на сплашване и обири; дарението на БЧК за 50 абитуриенти сираци и полусираци; избора на Кирил Ангелов от село Божевци за представител на региона в кампанията „Живи човешки съкровища”; отличието за поета Деньо Денев от националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов”; и фантастичната Нощ на музеите, оживила с приятна доза култура и настроение съботната вечер. И с феерични илюминации сливенското небе.

Няма как да пропуснем и поисканата от общинските съветници от ГЕРБ оставка на областния управител Марин Кавръков; както и неговото изявление пред медиите за натиска, на който е бил подложен от страна на Лечков и неговата клика. Натиск, достигнал кулминацията си след решението на Общинския съвет да прекрати договора за чистотата на „ЛТБ България”. Самият Лечков пък през седмицата получи осъдителна присъда от Старозагорския окръжен съд по обвинение, че без да има право е предоставил разрешение за добив на инертни материали на фирмата „Екоседимент”, свързвана с небезизвестния Йоско.

И двете новини се появиха като гръм от ясно небе за публиката.

За ехото предстои да узнаем.

Мариана Иванова

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев