АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

Сливен
13.05.2012 / 23:58

Фокуси и фантоми изненадващо запълниха новинарското пространство на отминаващата седмица.

Става дума, разбира се, най-вече за странното изчезване на емблематичните дупнишки бизнесмени братя Галеви, които, току-що окончателно осъдени за организиране на престъпна група, изчезнаха яко дим. Така, че нито съд, ни прокуратура, ни гранични власти, нито самият министър Цветанов и дори Бойко Борисов успяха да излязат със смислена версия за начина, по който влиятелните гангстери се изплъзнаха на всички органи и власти. Заговори се дори, че има някаква договорка за фантомното им преселение в ЮАР, ведно с апетитните им капитали. По стар български обичай институциите започнаха да си прехвърлят топката за изконсумирания гаф, който неизбежно ще влезе в юлския мониторингов доклад на ЕК за напредъка на страната ни в сферите правосъдие и вътрешен ред. И който повдига отново със страшна сила въпроса доколко България би могла да бъде сигурна граница на Шенген, щом не можем да я опазим дори от миграцията на родните ни бабаити.

През седмицата продължи да се говори и за административната миграция, широко прокламирана от министър Симеон Дянков. „Мъже в командировка” нарекоха някои медии предложеното разселване на държавни структури из страната, за което мъгляво бе обяснено, че щяло да импулсира местната икономика. През седмицата обаче се разбра, че всъщност няма ясни мотиви, нито финансови обосновки и разчети за странния маньовър.

Затова пък с гласовете на ГЕРБ в парламента бяха приети промените в закона за администрацията, даващи право на държавните чиновници да получават до 80% бонуси върху трудовото си възнаграждение. В което някои видяха узаконяване на чиновническата олигархия, а други -инструмент за политическа репресия и диктат, тъй като всеки началник ще може по свое усмотрение да дава или да лишава подчинените си от ДМС, и това на фона на премахването на класа за прослужено време. За куриоз излезе, че някои от уволнените заради скандалите с бонусите висши държавни чиновници всъщност напълно се вместват в поставената от закона нова парична рамка.

През седмицата се завихри и така наречената захарна афера, при която с обвинения за източвне на ДДС и укриване на доходи бяха окомплетовани синът на известния бизнесмен и футболен магнат Гриша Ганчев – Данаил и още петима души. Самият Ганчев – старши заяви, че обвиненията за подготвян внос на радиоактивна захар от Чернобил е рожба на „болен мозък” и че всъщност източването на ДДС се прави от фирми-фантоми с капитал от 1 лев и регистрирани на името на безимотни роми.

През седмицата се оказа още, че: държавата подготвя продажбата на 25% от Българския енергиен холдинг; че предстои приватизация на БДЖ – „Товарни превози” и вече има заявен интерес към сделката; както и че сме в челната тройка по поскъпване на бензина в ЕС. И че 84% от разходите на средностатистическия българин отиват за потребителски нужди – храна, консумативи, транспорт и пр., а 58% от младите българи не желаят да учат.

Работниците от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали заплашиха с гладна стачка заради безизходицата, в която ги поставя държавата; Меглена Кунева обяви в Русе създаването на своята партия „България на гражданите”; Мартин Димитров заяви, че ще се оттегли от лидерския пост в СДС, ако пропадне Синята коалиция; опозицията в Народното събрание остро се противопостави на поправките в Закона за горите, определени като откровено лобистки и престъпни спрямо българската природа; НСИ информира, че у нас през последните години де факто са заличени 183 села, две от които след последното преброяване през 2011 г.

183 селища, населени единствено със спомени и фантоми…

А в Сливен през седмицата по медии и домашни РС-та главоломно зациркулира един запис-компромат, колкото фантомен, толкова и отвратителен. В него двама небезизвестни местни политици се договарят как срещу пари единият ще лансира кметската кандидатура на другия за вече отминалите местни избори. Възмутителният пазарлък, пропит от ченгеджийство и вулгарност, появата на компрометиращия запис дни преди конгреса на БСП, ни припомниха за дълбочинната низост и цинизъм на изборджийството и политиката у нас. В момент, когато в Сливен се появиха първите симптоми на успокоение в публичния живот. И надежди, че и нещо добро може да се случи на раздирания от корупция, конфликти и безнадеждност град. Заедно с конюнктурните си политически цели, изваждането на този запис точно сега ще постигне и друга своя скрита цел – да изведе от равновесие и евентуална еднопосочност усилията за видима и положителна промяна в Сливен. Което показва, че градът все още не се е освободил от мръсната ченгеджийско-мутренска сплав на родния преход.

През седмицата в Сливен още: общинските съветници от ГЕРБ поискаха оставката на председателя на местния парламент Соня Келеведжиева с измисления аргумент, че нарушавала правилника и превишавала правата си; министърът на отбраната Аню Ангелов посети полигон „Ново село” и някои от сливенските поделения; и потвърди запазването на остатъците от Танковата бригада като Център за подготовка на специалисти, на Военна болница и на Сливен като център на гарнизон; Общото събрание на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” приключи без промяна на директорски борд, а само на уставния капитал в полза на държавата; при гостуването си в града спортният министър Свилен Нейков за пореден път изтъкна предимствата на добрата ни спортна база и връчи специален плакет на ПМГ „Добри Чинтулов” за заслуги в развитието на ученическия спорт; кметът Кольо Милев лично се включи в кампанията „Да почистим България за един ден” в кв. „Дружба”, заедно с още 300 (според пресцентъра на Община Сливен) служители на администрацията; и още стотици сливенски граждани, които излязоха и изринаха тонове боклук от зелените площи, междублоковите пространства, улиците, кьошетата, храсталаците, баирите и туристическите маршрути в парк „Сините камъни”.

Денят на победата, Денят на Европа и Денят на Хаджи Димитър бяха подобаващо отбелязани в Сливен. Както и кончината на големия и световноизвестен български учен проф. Георги Лозанов, избрал Сливен за заника на своя живот.

Краят на седмицата донесе новината за поредното отличие на Държавен куклен театър Сливен - от международния фестивал „Вълшебната завеса” в Търговище, и за присъждането на званието „академик” от Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) на маестро Методий Григоров.

Така че - мрачните фантоми на политическата пошлост и мерзост все пак не успяха да заглушат добрите новини на тази красива, сливенска, пролетна седмица.

Окъпана от слънце и майски дъжд, оживена от разногласна улична глъч и ведри присъствия.

Озарена от ведрите случвания и лъчезарната шарения на XIV-ия фестивал на детската книга.

Който отново насели града ни с веселие, ведрост, възторг и много, много талант и детски надежди.

Които сме длъжни да опазим от мрачните призраци…

Мариана Иванова

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев