АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

СЕДМИЦАТА

галерия "Димитър Добрович"
29.04.2012 / 23:48

С продължаващото предизборно преструктуриране ще запомним тази седмица.

И, разбира се, с няколко успешни маньовъра на премиера Бойко Борисов.

През седмицата кадри на ДСБ продължиха да се самоотлюспват от своя родител Иван Костов и да преминават под знамето на новата политическа звезда Меглена Кунева, за която социолози твърдят, че ще стане четвърта по политическа мощ до парламентарните избори през 2013 г. Дали очевидното политическо инженерство ще се овенчае с очаквания резултат, предстои да видим.

Безспорна истина обаче е, че българинът има подчертан афинитет към силните на деня, а също и към тези, за които в обозримото бъдеще се очаква да станат такива.

И какво тук значат някакви си идеологии, принципи, политическа почтеност. Не е ли по-добре да се подредим овреме по-близо до някоя политическа Солунска митница, пък идеали… Бошлаф!

Подобни центробежни процеси текат и в лагера на националистите, където роенето е в своя апогей. А изгледите парламентарната група на „Атака” да пропадне, стават все по-големи.

През седмицата разколът в столетницата БСП потъна от видимост, вероятно заради мобилизацията около вота на недоверие. Но пък едва ли ще секне, преди двамата претенденти за лидерския пост – Първанов и Станишев реално да премерят сили на конгреса през май.

Единствено управляващата ГЕРБ засега изглежда непоклатима, ръководена ловко от своя лидер и идеолог - премиера Борисов и най-приближения му партиен кръг, начело с вицето му Цветан Цветанов.

В такъв ракурс някои наблюдатели разтълкуваха и поредното знаково уволнение - на Румен Миланов като секретар на Съвета по сигурност към премиера, оповестено броени часове преди провеждането на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Маньовърът, според тях, бе извършен с цел да бъде осуетен всеки опит за изплъзване от контрола на ГЕРБ на някоя от силовите или разузнавателни служби и структури, предвид факта, че на КСНС бяха обсъждани промените в шапката на НРС, НСО, както и евентуалното уреждане със закон на взаимоотношенията между тях. Това „проветряване на службите” (както го нарече военният министър Аню Ангелов) анализаторите разчетоха като поредно смазване на машината на ГЕРБ за печелене на избори, тъй като след решенията на проведения Консултативен съвет Борисов и Цветанов успяха да концентрират в ръцете си целия информационен и силов ресурс на държавата.

Що се отнася до вота на недоверие, поискан от БСП заради спирането на проекта АЕЦ „Белене”, той завърши с тежко фиаско, тъй като в последния момент депутатите от „Атака”, с доста несъстоятелни и лековати аргументи, решиха да се оттеглят от него.

Изобщо, наближаването на изборите се отразява по един странен начин на парламентарно представените политически сили. Те започват да се държат все по-антилогично и някак отявлено сервилно към предизвестения победител… Макар и повече от година преди следващия управленски вот.

От събитията през седмицата нека споменем още: височайшето посещение на руския патриарх Кирил в България; визитата на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой у нас за откриването на новия етап от Софийското метро; постигнатата договореност на премиера Борисов с азербайджанския президент Илхам Алиев за газови доставки от бившата съветска република от 2014 г.; решението на правителството сектор „Туризъм” от Министерството на икономиката и част от Министерството на земеделието да бъдат изнесени в Пловдив; увеличаването на търговските обороти с 3 млрд. лв. след свързването на всички касови апарати с НАП; както и лошата новина, че ЕК ни дава на съд заради неизпълнените директивите за отпадъците и за ГМО.

През седмицата още: МИГ-29 падна близо до село Голям чардак, но пилотите успешно катапултираха и оцеляха; Софийска районна прокуратура започна ново разследване за злоупотреби в особено големи размери в АЕЦ „Белене”; премиерът Борисов поиска картбланш за заменки, с цел да спести 13 млн. лв. на бюджета; шефове на БДЖ преследваха локомотив, за да докажат кражба на гориво; полицията призна за 60 обрани апартамента на английски граждани в курорта Пампорово; охранители на държавна сграда биха застъпник за Алея Първа във Варна, а полицаи го арестуваха, вместо да извикат лекар. Статистиките отбелязаха ръст с около 400 млн. лв. на проблемните кредити; ГДБОП разби група за насилствено събиране на вземания, действала в София, Добрич и Кюстендил; Държавната финансова инспекция се оплака пред комисията „Хохегер”, че докладът на австрийския лобист й бил представен на английски език – затова проспала корупционната схема. Родители протестираха срещу новия закон за закрила на детето заради предвидената в него намеса на държавата в семейните отношения; Организацията на медиите в Югоизточна Европа (СЕЕМО) предупреди, че българските медии служат на своите собственици и на държавната пропаганда, но не и на обществото.

В Сливен също продължи наместването на пластовете.

То едва ли ще приключи скоро, най- малкото заради факта, че в местния парламент има хора, за които е изгодно градът и общината да си останат зациклени към статуквото, наследено от Лечков. Красноречив белег за това бе острата реакция на ГЕРБ по повод предложението на кмета Кольо Милев за прекратяване на 15-годишния договор с „ЛТБ България” за чистотата, който според общинарите се изпълнява некоректно. Заради внасянето на предложението в последния момент, от групата на ГЕРБ заплашиха, че ще поискат оставката на председателя на Общинския съвет Соня Келеведжиева; на свой ред тя подчерта, че е съгласувала действията си с председателския съвет. Кметът Милев аргументира искането си с множеството жалби и проверки за некачествено извършване на дейността, както и с подготвяната в „ЛТБ България” стачка на работниците заради неизплатени заплати. Милев посочи също, че не одобрява сключването на подобни дългосрочни договори.

През седмицата с поредния си доклад излезе временната комисия на Общинския съвет за проверка на капиталовите програми, договорите и изпълнението на бюджетите през предишния мандат. В хода на проверките комисията установила, че за периода 2006 - 2011 г. фирма „Биндер” е изпълнила в община Сливен асфалтиране и пътни ремонти за 21 млн. лв., от които 7.75 млн. лв. неразплатени към 31.10.2011 г. Това е датата, на която Министерството на финансите внезапно предяви към Община Сливен претенцията да ликвидира задължения в размер на 9.164 млн. лв. Не е за пропускане фактът, че 31.10.2011 г. е денят след балотажа за кмет на община Сливен. Както и това, че задълженията към фирма „Биндер” представляват около 86% от общата задлъжнялост на сливенската община. В отчетените от фирмата (и признати от Общината) СМР има куриози, за които Агенция Сливен вече писа – от 200 до 400 лв./кв.м за асфалтиране на бул. „Г. Данчев”, например.

Не по-малко куриози е открила временната комисия и по отношение на парите, които фирми дължат на Община Сливен за изследвания период. Оказва се, че от 11.5 млн. лв. вземания, около 75% са раздадени като аванси на три фирми – „Гради”, „Билгинг” и „Стройинвест”. Авансите са предоставени от Общината (кмета Лечков) за изпълнение на няколко инфраструктурни проекта – пътни ремонти, кръгово кръстовище, ВиК мрежа и пр. Само че някои от обектите и до ден днешен не са започнати, други не са завършени. Но пък и парите не са върнати. Което на практика означава, че Общината благотворително е кредитирала с по няколко милиона трите частни строителни фирми. С по един чудесен безлихвен заем.

През седмицата в Сливен още: кметът Милев се срещна в Блатец с кметовете на няколко населени места от района, за да се запознае на място с потребностите на селата; проведе среща с управителя на ВиК и сдруженията на водоползвателите от вилната зона, с цел набелязването на мерки за разрешаване на натрупалите се конфликти и проблеми; а на редовната си пресконференция оповести, че германска фирма ще проверява изпълнението на обектите по прекратения проект за водния цикъл на Сливен. Общината декларира готовността си да подпомогне с материали и организация кампанията на БТВ „Да изчистим България за един ден”; Общинският съвет взе решение за предоставяне на 5 000 лв. за възстановяването на храма „Св. Преображение Господне” в Болград, 4 000 лв. за откупуване на картината „Халеевата комета над Сливен” и 20 000 лв. за изработването на документален филм за Добри Желязков Фабрикаджията; и отхвърли предложението за продажба на общинските мери в няколко от селищата на общината.

През седмицата медиите публикуваха доклада на социалния министър Тотю Младенов за фрапиращите нарушения в Дома за възрастни с умствена изостаналост на Качулка; широко коментираха и провелата се отчетно-изборна конференция на БСП в Сливен, на която Мартин Славов бе преизбран за председател на Общинския съвет на партията, но изборът му бе помрачен от инсинуации за вътрешнопартийна корупция.

Художествената галерия в Сливен за пореден път показа своя блясък с две изложби: голяма ретроспективна изложба с най-елитните творби на художника Тома Трифоновски в зала „Сирак Скитник” и с изложба от старинни икони и църковна утвар в Дома на Москва в София – по случай официалното посещение на руския патриарх Кирил в България.

Последната седмица на април донесе и поредно високо признание за ПМГ „Добри Чинтулов”. Дванадесетокласникът Петър Каразапрянов се завърна с бронзов медал (втори по ред) от международната Менделеева олимпиада, провела се в столицата на Казахстан Астана.

В самия край на тази седмица се подпали Бармук баир. Пожарникари и служители на Горско стопанство – Сливен часове наред днес се бориха с огнената стихия, преди да овладеят пожара, застрашил вилната зона над града.

Казват, че Бармук баир навремето бил вулкан, така твърди местната митология. В която бродят и страхове за съживяването на вулкана.

Разбира се, това едва ли е възможно от чисто геофизическа гледна точка.

Но, все пак, да не пренебрегваме разместването на пластовете.

Мариана Иванова

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев