АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

КНИЖАРНИЦА „НЮАНС”

книжарница
11.10.2011 / 19:36

На улица „Генерал Драгомиров”, до известната вече на сливенци художествена галерия „Йордан Кювлиев”, съвсем наскоро Нели и Мишо откриха своята уютна книжарница за художествени материали и творене на красота.

Нарекли са я „Нюанс”, защото се надяват тя да прибавя цвят и изкуство към сивото ни ежедневие.

Бързо научили за новата придобивка, ученици от Художествената гимназия и нетърпеливите сливенски художници ежедневно я посещават.

- Това е една страхотна придобивка за Сливен – казва художникът Тодор Терзиев, преподавател и доскорошен директор на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович”. - „Наистина отдавна трябваше да има такава книжарница в града, защото художниците в Сливен са много, а има и Художествена гимназия. Наскоро ми се наложи да търся акварелни бои, ходих чак до Бургас, за да си взема. А ето че сега вече имаме магазин за професионални материали за художници. Разбира се, учениците ни също се нуждаят от такива професионални материали. Още отсега те трябва да са наясно, че материалът е много важна част от работата им. Често недобрите материали провалят картините, дори да станат добри като творчество. Радвам се на Нели и на Мишо, че създадоха това място, защото материалите тук са наистина стойностни. И друго - оказва се, че ако в книжарницата липсва търсеният материал, в рамките на 24 часа той се доставя чрез Интернет. Тази книжарница е страхотна придобивка и за нашата гилдия, и за учениците. – категоричен е Тодор Терзиев. И с удоволствие добавя, че собствениците на книжарницата възнамеряват да излагат и картини - на ученици от Художествената гимназията, на млади художници, пък и на професионалисти. Още повече, че новата книжарница е съвсем близо до галерия „Йордан Кювлиев”.

А лъчезарната Нели добавя, че е свързана с гимназията и затова е убедена, че на града е нужен такъв магазин. И семейната решение е: „Ще го има!”

А помещението е тяхна собственост, което е голямо предимство, Материалите не се оскъпяват заради високия наем.

„В Художествената гимназия видяхме, че има и друг, прекрасен свят - светът на изкуството, на багрите, на творчеството. Ще се опитаме да бъдем малка част от този свят!” – споделя Нели.

В книжарницата могат да се намерят всички видове бои – акварелни и темперни бои, но също бои за текстил, за коприна, за порцелан, а също четки, графити, скицници, картони, платно, включително грундирано, рамки. „Грундираното платно е мечта, страхотно улеснение за художниците”, пояснява Нели.

Нели и Мишо се стремят да доставят материали на по-достъпни цени, но не и за сметка на качеството. И обясняват, че най-качествените бои, които са на пазара, са руските бои, но те струват 50 - 60 лева - доста висока цена за учениците. Но тук, в книжарницата, се предлагат акварелни бои българско производство. Те са много близки до руските бои „Ленинград”, но струват само 28 лева, а не отстъпват по качество.

По рафтовете надничат и провокиращи и интересни материали за рисуване специално за деца. Много идеи има и за учителите в началния и прогимназиален клас. С всичко това детската фантазия може да сътвори чудеса и с това приятно и увлекателно занимание детето де се отдалечи от неустоимия компютър. С материалите хлапетата могат сами да направят и подаръци за любимите хора. И те със сигурност ще бъдат по-оригинални от кича, който ни залива от магазинските щандове...

Нели ми помага да разгледам и хоби материалите, с които всяка сръчна и не толкова сръчна домакиня може да преобрази дома си. За това ще помогнат боите със специални ефекти - напукващи или имитация на трева, на камък, на пясък, на кристали.

- Трябва да направим нещо за града си, защото посредствеността настъпва” – с болка казва Нели. – Затова решихме и направихме нашата книжарница „Нюанс”. Надяваме се тя да стане любимо място на всички сръчни и талантливи хора и за техните оригинални идеи.

Всеки веднъж влязъл в книжарницата е сигурен, че ще намери това, което търси. А и преподавателите от Художественото училище са винаги на ход за консултация. Акварелите и темперните бои са по-скъпи, но пък ще стигат за целия курс на обучение на гимназистите.

Разглеждам разнообразните скицници, четки от фирмата „Милан”, различните видове моливи, въглени, креди, тушове, пера, готовите рамки.

„Ако аз имам идея да нарисувам някоя картина, първо трябва да поръчам рамка, да опъвам платно, да грундирам. А тук си поръчвам рамка, купувам си готово грундирано платно и сядам пред статива” – обяснява Тодор Терзиев.

Многообразни са материалите и по приложно изкуство, необходими за детските школи и часовете по труд и техника в училище.

А клиентите тук се чувстват като специални гости, посрещани с усмивка, топлота и разбиране.

А докато разглеждам си мисля, че не е задължително да си художник, за да създаваш красота и уют около себе си. И да ги даряваш на другите.

Нели и Мишо ще бъдат вашите вещи помощници в това.

И тяхната книжарница „Нюанс”, в сивото ни и бездуховно ежедневие…

Нели Дамянова

Още снимки от новината

книжарница
книжарница
книжарница
книжарница
книжарница
книжарница
книжарница
книжарница
книжарница
книжарница

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев