АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИ ДЗИНПИН ЗАПЛАШИ НАТО И ИЗПРАТИ ПОСЛАНИЕ КЪМ ЕВРОПА И САЩ.

Йордан Халачев
08.05.2024 / 16:09

След като Си Дзинпин вчера сложи край на надеждите на Макрон и Урсула, че Пекин ще подкрепи Запада срещу Русия, сега заплаши НАТО и САЩ:

"Ние никога няма да позволим такава трагична история да се повтори“, визирайки бомбардирането на китайското посолство в Белград.

"Преди двадесет и пет години на днешния ден НАТО грубо бомбардира китайското посолство в Югославия и уби трима китайски журналисти“, написа Си в писмо, публикувано от сръбския вестник "Политика" във вторник.

Си Дзинпин: "Приятелството между Китай и Сърбия, което е пропито с кръв, която двата народа проляха заедно, се превърна в общ спомен на двата народа и ще насърчи двете страни да направят заедно огромни стъпки напред".

Като президент на Китай Си пристигна отново в Сърбия, като една от само трите си спирки в блока. Другата знакова е Унгария.

През 2023 г. три китайски компании са водещите износители в Сърбия. Китайски банки отпуснаха за инфраструктурни проекти заеми за милиарди евро за последните години.

През 2023 г. Китай вече е вторият по големина търговски партньор на Сърбия след ЕС с общ търговски обмен от 6.1 млрд. долара и сред първите пет инвеститори, според последните данни на националната инвестиционна агенция. Белград и Пекин споделят и политически позиции от Косово до Тайван.

Подборът на трите държави от страна на Китай, изпрати ясно послание към Европа и САЩ, че ще използва вътрешните разделения в Европа. "Свободна Европа" описа Сърбия и Унгария като врата към по-големия европейски пазар.

Според "Ню Йорк таймс" в посещението има заявка за нов световния ред, чрез страни споделящи светогледа на Китай, но може да е свързан и с дългосрочните интереси на континента на Пекин.

Още през 2022 г. Дзинпин изпрати шест военнотранспортни самолета в Сърбия, носещи зенитно-ракетни системи HQ-22, еквивалент на руските С-300. Така той ясно даде да се разбере на Запада: „Само защото съюзниците на Белград са малко заети в момента, това не означава, че можете да правите там каквото си поискате.“

Икономическото сътрудничество между Сърбия и Китай расте главоломно. Пекин строи 350-километрова високоскоростна железница от Будапеща до Белград.

Европейските лидери изгоряха от злоба заради пътуването на Си Дзинпин до Белград и Будапеща. Той предпочете Унгария, като най-надежден партньор в ЕС и Сърбия, като принципно най-добър съюзник.

Москва се отнася по същия начин към Белград и Будапеща.

Със Си Дзинпин в Белград пристигнаха около 400 бизнесмени и инвеститори.

Някой да е виждал някои от нашите "съюзници", Урсула или американски бюрократ да е пристигал в България с 400 души?

Йордан Халачев

https://svobodnoslovo.eu/komentar/si-dzinpin-zaplashi-nato-i-izprati-poslanie-kam-evropa-i-sasht/133281

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев