АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИНДИКАТИТЕ НА ПРОТЕСТ В ЗАЩИТА НА ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ

Синдикати се вдигат на протест в защита на въглищните централи
25.04.2024 / 08:46

КТ "Подкрепа" и КНСБ и техните федерации организират Национален протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. Протестът ще се проведе от 10:30 ч пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет. В митинга ще се включат работещите в комплекса "Марица Изток", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", "Топлофикация-Перник" и др.

На 23 април, след протест, енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток-2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид. Така централата ще стане конкурентоспособна на пазара на електроенергия и ще може да бъде предотвратено затварянето й, обясни Станимир Георгиев - председател на Сдружение "Миньори и енергетици заедно".

"Имам информацията, че на доста места в света в момента се изграждат инсталации за улавяне на въглеродния диоксид. Ако не се плащат емисиите през следващата година, централите в Маришкия басейн сами могат да си финансират инсталациите. Планът за възстановяване и развитие държавата би трябвало да си стъпи на краката и да ги предоговори тези неща, защото 1,2 милиарда, които по време на пандемията нашите централи ги изкарваха. Само за една календарна година печалбата на централите ни беше 2,5 млрд. лева", коментира Георгиев.

Според предварително обявения дневен ред в пленарната зала на Народното събрание, депутатите ще обсъдят проекторешение за приемане на Пътна карта за климатична неутралност, в което е записано, че до 2050 г. трябва да се осъществи дълбока трансформация на националния енергиен микс към източници с ниски въглеродни емисии.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев