АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕГЛЕНА ПЛУГЧИЕВА Е ПОДАЛА ОСТАВКА КАТО СЪВЕТНИК НА ПРЕМИЕРА ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ

Меглена Плугчиева
23.04.2024 / 09:31

Не спират сътресенията в служебното правителство. Още един важен кадър напуска кабинета си на "Дондуков"1.

Меглена Плугчиева е подала снощи оставка като външнополитически съветник на премиера Димитър Главчев, съобщи самата тя пред Епицентър.бг.

Причината - разногласия с министър-председателя по отношение на кадровото водене на Външно министерство.

Нейната позиция е била, че в служебно правителство трябва да се залага повече експерти, а не на политически оцветени хора. Затова и самата тя е отказала да стане външен министър, макар че й е било предлагано.

Меглена Плугчиева, която е дългогодишен дипломат с опит, е предлагала на премиера кариерен дипломат да поеме поста външен министър. Решението на Главчев лично той да оглави и дипломацията бе посрещнато с критика и от президента, и от гилдията. Но Главчев не се съобрази с това. Позицията на Плугчиева е била, че в служебно правителство трябва да се залага повече на експерти, а не на политически оцветени хора. Затова и самата тя е отказала да стане външен министър, макар че й е било предлагано.

Според Плугчиева не е възможно в условията на война, на кризи близо до нас и на тежки избори един човек да съвместява двата поста - и на премиер, и на външен министър. Това не е възможно!

Плугчиева подчертава, че тази ситуация с Външно министерство не представя България в добра светлина навън. Страната ни олеква в момент, когато трябва да има ясно отстоявана позиция по важни национални въпроси.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев