АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИ ДЗИНПИН ПРЕД ШОЛЦ: КИТАЙ ПОДКРЕПЯ МИРНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА УКРАЙНА, НО С УЧАСТИЕТО НА РУСИЯ

Си Дзинпин и Шолц
16.04.2024 / 13:18

Пекин подкрепя провеждането на мирна конференция за Украйна, но с равноправното участие на Русия. Това заяви президентът на Китай Си Дзинпин пред германския канцлер Олаф Шолц по време на срещата им в Пекин, съобщава БТА.

Сътрудничеството между Китай и Германия не представлява риск, а гаранция за стабилни връзки и възможност за бъдещето, заяви китайският президент на фона на оплакванията от ЕС, че китайските стоки наводняват пазарите на блока.

Веригите на доставки и индустриалните връзки между Китай и Германия са дълбоко преплетени и техните пазари силно зависят един от друг, заяви Си на германския канцлер Олаф Шолц при посещението му в Пекин.

„Трябва да наблюдаваме и да развиваме двустранните отношения от дългосрочна и стратегическа перспектива“, добави Си. Според него Китай и Германия имат „огромен потенциал за взаимноизгодно сътрудничество“.

Тридневното посещение на Шолц в Германия е първото, откакто миналата година неговото правителство предприе стратегия „на намаляването на риска“, за да избегне прекомерната зависимост от китайски доставчици.

Неговото посещение се провежда на фона на безпокойството в ЕС, че китайските стоки, включително електрическите автомобили и други зелени технологии, заливат европейския пазар и заплашват европейския бизнес.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се оплака, че китайското производство е нелоялно подкрепяно от огромни държавни субсидии.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев