АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛЕД ЗАБЕЛЕЖКА ОТ БОЙКО БОРИСОВ ГЛАВЧЕВ СМЕНЯ ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР С ДАНИЕЛ МИТОВ

След забележка от Бойко Борисов Главчев сменя външния министър с Даниел Митов
15.04.2024 / 22:40

Служебният премиер Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет. В предложението до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов, съобщиха от МС.

По-рано днес Борисов обяви, че с изказванията си външния министър променя доктрината, която имали Външно министерство, Министерство на отбраната и ГЕРБ. Борисов отбеляза, че ако служебният премиер не се съобрази неговата препоръка, ще направи така, че Главчев да се съобрази впоследствие.

На среща със симпатизанти на ГЕРБ в кв. "Подуене" Борисов коментира поведението на двамата нови министри от кабинета на Главчев.

"Фантастично се е представил ген. Запрянов за разлика от външния министър. В това правителство ГЕРБ носи отговорност за военния министър, а за външния - ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа! Ако иска да ме чуе, ако иска да се съобрази, после ще направя така, че да се съобрази", каза Борисов. И допълни: "Ген. Запрянов е лоялен към ГЕРБ".

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Припомняме, че малко преди съставът на служебния кабинет да бъде гласуван в НС номинираният първоначално за поста на първия дипломат Ивайло Ценов се отказа. Така мястото му беше заето от Стефан Димитров.

Даниел Митов и преди е бил външен министър - първо през 2014 г., когато президентът Росен Плевнелиев го назначава на длъжността в служебното правителство на Георги Близнашки. Митов запазва поста и в последвалото редовно правителство - второто на Бойко Борисов.

Източници: dnes.dir.bg, "Епицентър"

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев