АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

REUTERS: ИЗБИРАТЕЛИТЕ ПО СВЕТА ВЕЧЕ НЕ ВЯРВАТ В ДЕМОКРАЦИЯТА

Reuters: Избирателите по света вече не вярват в демокрацията
12.04.2024 / 11:22

В 11 от общо 29 държави, включително САЩ и Индия, по-малко от половината гласоподаватели смятат, че последните избори са били свободни и честни. В 8 мнозинството предпочита "силен лидер, който да не се тревожи за парламент или избори".

През 2024 г. повече от половината население на света ще гласува. На този фон особено тревожни са резултатите от проучване, проведено от Международния институт за демокрация и изборна помощ (IDEA), съобщава Reuters. То показа, че избирателите в много страни губят вяра в демокрацията и нейните институции, уточнява "Фокус".

В проучването, проведено между юли 2023 г. и януари 2024 г., участваха представители на 19 държави. От тях в 11 страни, включително Съединените щати и Индия, по-малко от половината гласоподаватели смятат, че последните избори са били свободни и честни. В осем държави мнозинството от анкетираните предпочитат "силен лидер, който не трябва да се тревожи за парламент или избори".

Що се отнася до съдебната система, според агенцията само жителите на Дания вярват, че съдилищата "винаги“ или "често“ осигуряват достъп до правосъдие.

В същото време проучването показа, че в САЩ в навечерието на президентските избори само 47% от анкетираните са уверени, че изборните процеси в тяхната страна са надеждни.

Не всичко е спокойно и от другата страна на Атлантика. През февруари например парламентът осъди това, което нарече опитите на Русия да подкопае европейската демокрация. Изборите за Европейски парламент са насрочени за юни. Има голяма вероятност крайната десница да постигне значителен успех тук, опасява се агенцията.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев