АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН: МИГРАЦИОННАТА РЕФОРМА Е ОЩЕ ЕДИН ПИРОН В КОВЧЕГА НА ЕС

Виктор Орбан
11.04.2024 / 11:16

Миграционната реформа е още един пирон в ковчега на ЕС, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, предаде Франс прес.

"Единството е мъртво. Сигурните граници не съществуват повече. Унгария няма да отстъпи никога пред масовата миграционна лудост! Ние имаме нужда от промяна в Брюксел, за да спрем имиграцията“, каза Орбан. Унгарският премиер винаги е бил против всякакъв компромис в предложения пакта за миграцията, одобрен по-рано днес от Европейския парламент, отбелязва Франс прес.

Реформата на миграционната политика е огромна стъпка за Европа, заяви по-рано вчера председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, предаде Франс прес. "Този ден е наистина исторически", каза тя по време на пресконференция в Брюксел и приветства факта, че миграционният пакт най-после става реалност.

Миграционният пакт беше одобрен от Европейския парламент. Реформата на миграционната политика на ЕС е възможно най-добрият компромис за Италия, заяви италианския министър на вътрешните работи Матео Пиантедози. Този компромис отчита приоритетните нужди на Италия, която е на първа линия на миграционните потоци, подчерта министърът. Гърция, която е също на първа линия на миграционните потоци, вече приветства приемането на пакта за миграционна реформа.

Германският канцлер Олаф Шолц приветства като необходима историческа стъпка приемането на миграционната реформа в ЕС, предаде Франс прес. "Тази реформа позволява солидарност между европейските държави. Тя ограничава незаконната миграция и облекчава най-накрая страните, които са особено засегнати", заяви Шолц.

Същевременно полският премиер Доналд Туск заяви днес, че Полша няма да приеме механизъм в ЕС за пренастаняване на имигранти въпреки одобряването от Европейския парламент на миграционната реформа в блока, предаде Ройтерс. Той подчерта, че европейските страни трябва да се фокусират върху защитата на собствените им граници. Полша настояваше да бъде изключена от така наречения механизъм за солидарност, предвиден в пакта, изтъквайки, че е приела голям брой украински бежанци от началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г.

От началото на годината над 46 000 души са влезли незаконно в ЕС, според данни на ООН, а 400 души са загинали досега при опит да проникнат незаконно в съюза

След като пактът беше одобрен от ЕП, предстои той да бъде одобрен този месец и от страните членки. Те ще имат две години, за да го приложат, припомня Ройтерс. Миграционният пакт беше един от водещите приоритети в дневния ред на ЕС.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев